Eλεύθερο ίντερνετ για όλους στη Θεσσαλονίκη!

142

3/2/14

Τη δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε δεκάδες κομβικά σημεία της πόλης θα έχουν πολύ άμεσα οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της πόλης. Το εγχείρημα θα ξεκινήσει, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδα “Μακεδονία” από την ανατολική Θεσσαλονίκη και το κέντρο, αρχής γενομένης από τα τέλη του ερχόμενου μήνα.

Την πρωτοβουλία για δωρεάν ασύρματο ίντερνετ στη Θεσσαλονίκη, η οποία μάλιστα για το τρέχον έτος είναι Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας, ανέλαβε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης Χασδάι Καπόν.

Ειδικότερα από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης εκδόθηκε ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με την οποία καλούνται όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εντελώς δωρεάν, χωρίς ο δήμος να έχει καμία υποχρέωση για ανταποδοτικά οφέλη.

«Ήδη δύο εταιρείες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου Θεσσαλονίκης, προχωρώντας σε δωρεές σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη υπηρεσιών ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, οι οποίες θα παρέχονται εντελώς δωρεάν προς όλους τους πολίτες», επισήμανε ο κ. Καπόν, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες του δήμου λειτουργούν συμπληρωματικά προς τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Άλλωστε και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για δωρεάν wi-fi επί της ουσίας θα υλοποιηθούν μέσω των δήμων, οι οποίοι εκλήθησαν εσχάτως από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να υποδείξουν τα πλέον πολυσύχναστα σημεία στις πόλεις τους αλλά και τα σημεία όπου οι πολίτες παραμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα.

«Η ανάγκη για εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και υπηρεσιών είναι προφανής και αυταπόδεικτη. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται σημαντικά οι ίδιοι οι κάτοικοι αλλά και οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη, ενώ εξυπηρετείται σημαντικά και η επιχειρηματικότητα», υπογράμμισε ο κ. Καπόν.

Στην ανατολική Θεσσαλονίκη

Σε πρώτη φάση σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης η ανάπτυξη των υπηρεσιών ασύρματης πρόσβασης στο ίντερνετ θα αρχίσει από την ανατολική Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία, που προχώρησε σε σχετική δωρεά προς το δήμο Θεσσαλονίκης, έχει δεσμευτεί ότι δωρεάν ίντερνετ θα παρέχεται από τα τέλη Φεβρουαρίου σε έντεκα κομβικά σημεία και σταδιακά σε συνεννόηση με το δήμο θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται επεκτάσεις και σε άλλες περιοχές.

Η δωρεά που αφορά τα πρώτα έντεκα σημεία έγινε ήδη αποδεκτή από την αρμόδια οικονομική επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνου Ζέρβα. Θα ακολουθήσει μέσα στις επόμενες ημέρες η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας μεταξύ δήμου και εταιρείας, ώστε πολύ άμεσα οι Θεσσαλονικείς να μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ στα ακόλουθα έντεκα σημεία:

1. Στην πλατεία Καούδη
2. Στην πλατεία Συνδίκα
3. Στην πλατεία Αίνου
4. Στο πάρκο της Νέας Ελβετίας
5. Στην πλατεία Ίριδος
6. Στην πλατεία Μηνά Πατρικίου
7. Στο πάρκο της Κρήτης
8. Στο γήπεδο του Άρη
9. Στο γήπεδο του ΠΑΟΚ
10. Στο γήπεδο του Αχιλλέα Τριανδρίας
11. Στο πάρκο της Παπαναστασίου

Στο κέντρο και στην παραλία

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Καπόν, τις προηγούμενες ημέρες ο δήμος Θεσσαλονίκης δέχτηκε ανάλογη προσφορά και από δεύτερη εταιρεία. Η πρόταση, η οποία κατ’ αρχήν έχει αξιολογηθεί θετικά από τις δημοτικές υπηρεσίες, θα διαβιβαστεί στην οικονομική επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης, που είναι η μόνη αρμόδια για την αποδοχή της δωρεάς.

Τα επιπλέον σημεία που θα καλυφθούν είναι τα ακόλουθα:

12. Το νέο δημαρχιακό μέγαρο
13. Το πάρκο της Ανθοκομικής
14. Η πλατεία Αριστοτέλους
15. Ο Λευκός Πύργος
16. Η νέα παραλία
17. Η πλατεία Ρομφέη
18. Η πλατεία Αγίου Παντελεήμονα
19. Η είσοδος της ΔΕΘ
20. Η πλατεία της ΧΑΝΘ
21. Η περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου

Ανοικτή πρόσκληση

Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, η σχετική πρόσκληση του δήμου Θεσσαλονίκης είναι ανοικτή προς όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.
Στόχος του δήμου σύμφωνα με τον κ. Καπόν είναι μέσα από τη διαδικασία αυτή να αναπτυχθεί δίκτυο wi-fi σε 80 ή και περισσότερα πολυσύχναστα σημεία της πόλης, μεταξύ των οποίων κεντρικές πλατείες και άλλοι δημόσιοι χώροι, όπου συναθροίζεται μεγάλος αριθμός πολιτών, αλλά και σειρά χώρων τουριστικού ενδιαφέροντος.

FREE WIFI Οφέλη και για τις δημοτικές υπηρεσίες

Παράλληλα με το ελεύθερο ίντερνετ οι εταιρείες που υποβάλλουν τις προσφορές τους προς το δήμο Θεσσαλονίκης αναλαμβάνουν τη δέσμευση και για τη διασύνδεση όλων των περιφερειακών κτιρίων, όπου λειτουργούν δημοτικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τον κ. Καπόν πρόκειται για μία διαδικασία που θα επιφέρει σημαντική οικονομία κλίμακας στις δαπάνες που κάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Σε χώρους εκτός του δημαρχιακού μεγάρου λειτουργούν ακόμη και ορισμένες από τις πλέον νευραλγικές υπηρεσίες του δήμου, όπως είναι για παράδειγμα το αρχιτεκτονικό και η πολεοδομία, το πράσινο, η καθαριότητα ή ακόμη και η κοινωνική πολιτική.
Επιπρόσθετα με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η διασύνδεση των δημοτικών επιχειρήσεων, των γυμναστηρίων, των βιβλιοθηκών, των παιδικών σταθμών, των γραφείων των κατά τόπους δημοτικών κοινοτήτων αλλά και σειράς άλλων χώρων, όπως τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα ΚΑΠΗ ή ακόμη και τα εργοτάξια του δήμου.