Νέα διαδημοτική συνεργασία για τον εθελοντισμό, την πολιτική προστασία και το περιβάλλον

156

2/2/14

Μια νέα διαδημοτική συνεργασία που σχετίζεται με τον εθελοντισμό, την πολιτική προστασία και το περιβάλλον θα παρουσιάσουν οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Ωραιοκάστρου, Νεάπολης-Συκεών και Κομοτηνής σε Συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και ώρα 13:30 στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι συνεργαζόμενοι δήμοι θα ιδρύσουν νέα διαδημοτική Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ-ΔΥΟΠΠ». Σκοπός του Δικτύου θα είναι η υποστήριξη και εκπαίδευση των εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας που σχετίζονται με τη διαχείριση του κινδύνου από δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, και φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μέσα από τη δημιουργία μιας δομής μόνιμης, συστηματικής και πιστοποιημένης εκπαίδευσης εθελοντών.

Η τελετή υπογραφής του Καταστατικού θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2014 στις 12:30 στο πλαίσιο του τελικού Συνεδρίου του Προγράμματος OUTLAND (Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013) γενικός στόχος του οποίου ήταν η δημιουργία ενός κατάλληλα δομημένου πλαισίου για την συστηματική εκπαίδευση και την κατάρτιση των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας, στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, στις 17:30 θα πραγματοποιηθεί η τελετή εγκαινίων του κέντρου εκπαίδευσης εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θέρμης.

Η νέα διαδημοτική Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία κινείται στο πλαίσιο μιας νέας γραμμής κλιματικής δράσης, σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα και παρατηρήσεις και σε συνδυασμό με την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή.

Ο εθελοντισμός στην Πολιτική Προστασία αποτελεί βασικό πυλώνα ετοιμότητας ώστε ο πολίτης να παραμένει ασφαλής ακόμα κι όταν οι τοπικές κοινωνίες έρχονται αντιμέτωπες με ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες.