Μερική αποκατάσταση της όρασης με κύτταρα από πτωματικούς δότες

271

3/2/14

Μερική αποκατάσταση της όρασης πέτυχαν βρετανοί επιστήμονες εμφυτεύοντας στα μάτια πειραματόζωων κύτταρα από πτωματικούς δότες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Stem Cells Translational Medicine.

Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας της Σχολής Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την Δρ Άστριντ Λιμπ, σκοπεύουν μετά τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στα τυφλά πειραματόζωα να προχωρήσουν την προσεχή τριετία σε εμφυτεύσεις οφθαλμικών κυττάρων από πτωματικούς δότες και σε ανθρώπους με τύφλωση. 

Μάλιστα, αν τα αποτελέσματα είναι εξίσου καλά και στους ανθρώπους, αναμένεται να βελτιωθεί αισθητά η καθημερινότητά τους καθώς θα αποκτήσουν αυτονομία ως προς τις μετακινήσεις τους ή μικρές καθημερινές δουλειές, χωρίς πάντως να αποκατασταθεί πλήρως η όρασή τους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις μεταμόσχευσης κερατοειδούς χιτώνα για την βελτίωση της οπτικής οξύτητας των πασχόντων από τύφλωση, οι βρετανοί ερευνητές αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια άλλη τακτική. Χρησιμοποίησαν ένα ιδιαίτερο είδος νευρογλοιακών κυττάρων από το πίσω μέρος του οφθαλμού, διότι πρόκειται για ενήλικα βλαστοκύτταρα που διατηρούν όμως την ικανότητά τους να εξελίσσονται σε άλλες μορφές εξειδικευμένων κυττάρων.

Οι ερευνητές συνέλεξαν τα εν λόγω κύτταρα από πτωματικούς δότες και σε εργαστηριακό περιβάλλον τα «ώθησαν» να μετατραπούν σε ραβδία αμφιβληστροειδούς χιτώνα, δηλαδή σε κύτταρα που ανιχνεύουν το φως. Στην συνέχεια εμφύτευσαν τα ραβδία σε τυφλούς αρουραίους, με αποτέλεσμα την μερική αποκατάσταση της όρασής τους. 

Χάρη στην θεραπεία τα πειραματόζωα εμφάνισαν περίπου 50% αποκατάσταση στα ηλεκτρικά σήματα μεταξύ εγκεφάλου και ματιά, όπως έδειξε η εγκεφαλική απεικόνιση. 

Σύμφωνα με την Δρ Λιμπ, η νέα αυτή θεραπευτική τακτική θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άτομα που πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Πάντως, θα πρέπει να ξεπεραστεί ένα πιθανό εμπόδιο, δηλαδή η πιθανή απόρριψη των κυττάρων του πτωματικού δότη από τον λήπτη, όπως δηλαδή συμβαίνει και στις άλλες περιπτώσεις μεταμόσχευσης οργάνων.