Χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς

114

10/1/2014

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ενέκριναν χθες για πρώτη φορά την χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς, επιτρέποντας την κυκλοφορία ενός φαρμακευτικού σκευάσματος υπό μορφή σπρέι με βάση την κάνναβη που συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων στους ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το φάρμακο αυτό, έλαβε έγκριση για να κυκλοφορήσει στη γαλλική αγορά, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας. Η άδεια αυτή «αποτελεί ένα προκαταρκτικό βήμα που θα επιτρέψει την εμπορική διάθεση του προϊόντος, η οποία θα ακολουθήσει με πρωτοβουλία του εργαστηρίου», εξηγεί στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο. Το σπρέι, η πρόσληψη του οποίου γίνεται με ψεκασμό μέσα στο στόμα, παρασκευάζει βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GW Pharmaceuticals και θα κυκλοφορήσει στη Γαλλία.

Πολλές χώρες της Ευρώπης, περιλαμβανομένων της Γερμανίας και της Βρετανίας, έχουν ήδη επιτρέψει την κυκλοφορία αυτού του σκευάσματος, ενώ η Γαλλία αποτελούσε μέχρι πρότινος μία από τις τελευταίες χώρες της ηπείρου όπου δεν ήταν δυνατή η συνταγογράφησή του εξαιτίας της νομοθεσίας που απαγόρευε την χρήση προϊόντων με βάση την κάνναβη.

Το εμπόδιο αυτό ξεπεράστηκε τον περασμένο Ιούνιο με την έκδοση διατάγματος που επέτρεπε την πώληση ή την παρασκευή φαρμάκων τα οποία εμπεριέχουν παράγωγα της κάνναβης, εξήγησε η Ναταλί Ρισάρ, υπεύθυνη για το θέμα αυτό στο Γαλλικό Οργανισμό Φαρμάκων (ANSM).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ