Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο εντέρου, ρευματοειδή αρθρίτιδα

131

20/1/2014

Οι καρκίνοι του παχέος εντέρου και του ήπατος, καθώς και ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, προστίθενται στον κατάλογο των καρκίνων που προκαλούνται από το κάπνισμα, σύμφωνα με νέα έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Υγείας.

Επιστήμονες από το υπουργείο ανέλυσαν όλα τα νεώτερα δεδομένα για το κάπνισμα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τελικά αποτελεί την αιτία για πολύ περισσότερα νοσήματα απ’ ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι ειδικοί.

Όπως γράφουν στην έκθεση ο καπνός των τσιγάρων περιέχει χιλιάδες ουσίες, οι 69 εκ των οποίων είναι γνωστά καρκινογόνα.

Τα καρκινογόνα βλάπτουν το γενετικό υλικό των κυττάρων ή διαταράσσουν τις μεταβολικές διεργασίες τους, με συνέπεια να τα μετατρέπουν σε καρκινικά.

Έως σήμερα, ήταν γνωστό ότι το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για περισσότερο από το 90% των καρκίνων του πνεύμονος, καθώς και για καρκίνους του φάρυγγα, του στόματος, της ρινικής κοιλότητας, του οισοφάγου, του στομάχου, του παγκρέατος, του νεφρού, της ουροδόχου κύστεως και του τραχήλου, καθώς και για την οξεία μυελοειδή λευχαιμία.

Ωστόσο, μελέτες των τελευταίων ετών εντόπισαν ίχνη των καρκινογόνων των τσιγάρων και σε άλλα όργανα, καθώς μέσω της κυκλοφορίας του αίματος διαφεύγουν από τους πνεύμονες και φθάνουν σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος.

Οι μελέτες για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έδειξαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισής του είναι αυξημένος – σχεδόν διπλασιάζεται – σε όσους καπνίζουν επί δύο ή περισσότερες δεκαετίες.

Το κάπνισμα φαίνεται επίσης ότι προκαλεί καρκίνο του ήπατος, αλλά όχι και του προστάτη. Ωστόσο, οι καπνιστές που εκδηλώνουν καρκίνο του προστάτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν την ζωή τους εξαιτίας του.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι το κάπνισμα παίζει ρόλο και στον καρκίνο του μαστού, αν και προς το παρόν το όλο θέμα ακόμα διερευνάται.

Άλλα νοσήματα

Εκτός από τους καρκίνους του παχέος εντέρου και το ήπατος, το κάπνισμα φαίνεται ότι προκαλεί και άλλα νοσήματα.

Στη νέα έκθεση παρατίθενται στοιχεία που το ενοχοποιούν για τοντύπου 2 διαβήτη, την ρευματοειδή αρθρίτιδα, την στυτική δυσλειτουργία, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος (μία οφθαλμοπάθεια που αποτελεί κύρια αιτία τυφλώσεως των ηλικιωμένων) και την υπερωϊοσχιστία (μία γενετική ανωμαλία που είναι γνωστή και ως λυκόστομα).

Το κάπνισμα προκαλεί αυτές τις ασθένειες «ενεργοποιώντας φλεγμονώδεις διεργασίες και αυξάνοντας το γενικό φλεγμονώδες περιβάλλον» του οργανισμού, γράφουν οι συντάκτες της εκθέσεως.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν επίσης ότι ο αριθμός των γυναικών που αρρωσταίνουν από το τσιγάρο έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες και πλέον έχουν εξισωθεί στα δύο φύλα τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα, πνευμονοπαθειών και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επιπλέον, οι καρδιοπάθειες και τα μεταβολικά νοσήματα που οφείλονται στο κάπνισμα ευθύνονται πλέον για το 40% των θανάτων που σχετίζονται με αυτό.


Πηγή : Web Only