Συμπόσιο με θέμα τη Μουσικοθεραπεία στο ΑΠΘ

143

13/1/2014

Θέματα σχετικά με τη μουσική, τη ψυχή και το σώμα, μέσα από το πρίσμα της μουσικοκεντρικής προσέγγισης, της μουσικοθεραπείας, της τεχνικής Αλεξάντερ, της δραματοθεραπείας και της θεραπείας μέσω κίνησης, θα βρεθούν στο επίκεντρο του τριήμερου Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου, με τίτλο:

«Μουσικοθεραπεία: Μουσική-Ψυχή-Σώμα» που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως και τις 19 Ιανουαρίου 2014 και διοργανώνεται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.

Μέσα από σχετικές διαλέξεις, παρουσιάσεις περιπτώσεων, βιωματικά εργαστήρια, στρογγυλά τραπέζια και διεπιστημονικές συζητήσεις με Έλληνες και ξένους εισηγητές, καταξιωμένους στο χώρο, θα αναδειχθεί η αναγκαιότητα αναβάθμισης του εκπαιδευτικού επιπέδου της μουσικοθεραπείας, αλλά και εξέλιξης του επαγγέλματος  στην Ελλάδα.

Στο Συμπόσιο θα παρουσιαστούν περιπτώσεις από χώρους με τους οποίους συνεργάζεται το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. όπου διεξάγεται ουσιαστικό ερευνητικό έργο, όπως, ενδεικτικά αναφέρονται οι: Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων, Δήμος Συκεών, Μονάδα Εφήβου Γ΄ Ψυχιατρικής Κλινικής, ΑΧΕΠΑ, Μονάδα Αποκατάστασης ο “ΣΩΤΗΡ”, καθώς και κέντρα για τρίτη ηλικία, Alzheimer, κ.α.

Το Συμπόσιο υποστηρίζουν, σε ακαδημαϊκό, επιστημονικό και εποπτικό επίπεδο κλινικού έργου, ο Dr. Alan Turry, Διευθυντής του Κέντρου Nordoff-Robbins στη Νέα Υόρκη και η Dr. Dorit Amir, Πρόεδρος του μεταπτυχιακού προγράμματος μουσικοθεραπείας του πανεπιστημίου Μπαρ Ιλάν του Ισραήλ.

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής που έχει προκηρύξει και καλύψει θέση ΔΕΠ στο γνωστικό αντικείμενο: «Μουσικοθεραπεία στην Ειδική Αγωγή», από το 2011. Στο πλαίσιο των μαθημάτων, οι φοιτητές προχωρούν σε πρακτική άσκηση σε χώρους ψυχικής υγείας ανοίγοντας νέους δρόμους παρέμβασης. Για το κλινικό τους έργο οι φοιτητές λαμβάνουν εποπτεία και από ξένους καταξιωμένους μουσικοθεραπευτές, με σκοπό την όσο δυνατόν καλύτερη εφαρμογή της μουσικοθεραπείας στους κλινικούς χώρους.

Η έναρξη των εργασιών του Συμποσίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 15.00. Οι εργασίες του Συμποσίου θα πραγματοποιηθούν στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., στη Θέρμη, στην αίθουσα 8.