Συζήτηση για την αρτηριακή υπέρταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

181

22/1/2014

Είναι ύπουλη, κάνει την καρδιά να χοροπηδάει, μια επίμονη απειλή μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, απρόβλεπτη στις συνέπειές της και υπεύθυνη για σοβαρές παθήσεις και την καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Η υπέρταση, ένας σιωπηλός και αργός δολοφόνος, πλήττει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κοστίζει δισεκατομμύρια στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και μειώνει δραματικά το προσδόκιμο της ζωής.

Γι’ αυτό το τεράστιο και σοβαρό πρόβλημα υγείας θα μιλήσουν από το βήμα του Megaron Plus και στο πλαίσιο του κύκλου, «Η επιστήμη στη ζωή μας», οι καθηγητές Παθολογίας, Απόστολος Αχείμαστος και Καρδιολογίας, Διονύσιος Κόκκινος, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής Παθολογίας, Χρύσανθος Ζαμπούλης, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου (και ώρα 19:00 μ.μ.).

Η είσοδος είναι ελεύθερη με Δελτία Προτεραιότητας. 
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30 μ.μ.


Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας στο Link: https://webcast.grnet.gr/

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

Ο πληθυσμός των ανθρώπων που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνεται συνεχώς καθώς οι άνθρωποι ζουν όλο και περισσότερο, ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο. Η παχυσαρκία, οι συνήθειες του δυτικού τρόπου ζωής, που υιοθετούνται και από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, η επιβαρυμένη με λίπη και τοξίνες διατροφή, επιδεινώνουν διαρκώς το πρόβλημα και δημιουργούν δυσοίωνες προοπτικές και για την προσωπική υγεία, αλλά και για τα συστήματα υγείας.

Η αρτηριακή υπέρταση είναι χρόνιο πρόβλημα, κάνει την καρδιά να δουλεύει πιο εντατικά και ευθύνεται για τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα εμφράγματα, την καρδιακή ανεπάρκεια, τα ανευρύσματα των αρτηριών και τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από παθήσεις που οφείλονται στην υπέρταση, ενώ το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι εξίσου θανατηφόρο. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας, τα άμεσα και έμμεσα έξοδα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης κατά το 2010 στις ΗΠΑ ξεπέρασε τα 76 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 50% των ανθρώπων που πάσχουν από υπέρταση δεν το γνωρίζουν, αλλά και όσοι το γνωρίζουν δεν εγκαταλείπουν εύκολα τον τρόπο ζωής που προκάλεσε το πρόβλημά τους. Οι γιατροί συνιστούν μια δίαιτα φτωχή σε νάτριο (αλάτι) και πλούσια σε πρωτεΐνες, λαχανικά και φρούτα, απώλεια βάρους, αεροβική σωματική άσκηση και διαζύγιο με το τσιγάρο. Το Εθνικό Καρδιολογικό, Πνευμονολογικό και Αιματολογικό Ινστιτούτο, των ΗΠΑ έχει υιοθετήσει και προτείνει τη δίαιτα DASH, που βασίζεται στους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα λαχανικά και τα φρούτα.

Παράλληλη με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, είναι η θεραπεία με φάρμακα που θεωρούνται αποτελεσματικά και έχουν λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες. Η σωστή χρησιμοποίησή τους, υποστηρίζουν οι γιατροί, όσο το δυνατόν νωρίτερα και ταχύτερα περιορίζει δραστικά τις επιπλοκές και τις απειλές της υπέρτασης.

Σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα έχει από χρόνια αρχίσει μια εκστρατεία ενημέρωσης κοινού και γιατρών για τη σύγχρονη αυτή πανδημία, που μέχρι πριν από μερικές δεκαετίας ονομαζόταν «ασθένεια υψηλών παλμών» και αντιμετωπιζόταν με αφαιμάξεις ή με τη χρήση βδελλών.