ΠΦΣ: Επικίνδυνη η διακίνηση φαρμάκων εκτός φαρμακείου

154

15/1/2014

Τους κινδύνους από την διακίνηση και διάθεση των φαρμάκων χωρίς να τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με αφορμή τη γνωστοποίηση διακίνησης φαρμάκων μέσω ΚΤΕΛ, στα πλαίσια της λειτουργίας κοινωνικού φαρμακείου.

Οι φαρμακοποιοί επικαλούνται μάλιστα ανακοίνωση του ΕΟΦ σύμφωνα με την οποία, «η αγορά φαρμάκων από μη εγκεκριμένες πηγές και χωρίς συνταγή ιατρού, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Ένα σκεύασμα είναι ασφαλές μόνο όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά σύμφωνα με τους κανόνες που επιτηρούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, και μόνο όταν χορηγείται με συνταγή ιατρού ή όπως άλλως νομίμως προβλέπεται και διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. Και καταλήγει: «Η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει τη διακίνηση φαρμάκων μέσω διαδικτύου». 

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν δηλώνει αντίθετος στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής με στόχο την προστασία των αδύναμων και ιδιαίτερα των ασθενών σε αυτή την δύσκολη συγκυρία. Θεωρεί όμως ότι, αυτό πρέπει να γίνεται, με οργανωμένο τρόπο υπό τον έλεγχο των δομών του κράτους, για να αποφεύγονται φαινόμενα όπως αυτό της αποστολής φαρμάκων με το ΚΤΕΛ.

Εξάλλου πολλοί φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας έχουν οργανώσει ή συνεργάζονται με κοινωνικά φαρμακεία για τους αδύναμους και τους ανασφάλιστους, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις αποθήκευσης και διανομής φαρμάκων.

Την αντίδραση των φαρμακοποιών προκάλεσε η πρόσφατη δημοσιοποίηση της πρωτοβουλία του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Κατερίνης να οργανώσει ηλεκτρονική μηχανή αναζήτησης φαρμάκων και η αποστολή τους μέσω ΚΤΕΛ, σε ανασφάλιστους πολίτες που τα έχουν ανάγκη.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

Πηγή:.in.gr