Πιο θανατηφόρα τα εμφράγματα όταν συμβαίνουν βράδυ ή Σαββατοκύριακο

150

22/1/2014

Μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου έχουν οι άνθρωποι που παθαίνουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, εάν το συμβάν εκδηλωθεί βράδυ ή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικο έντυπο British Medical Journal. 

Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες σχετικές έρευνες, και αποδίδει το πρόβλημα κυρίως στο μειωμένο και πιο άπειρο ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα.

Οι ερευνητές της Κλινικής Μάγιο των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δρ Χένρι Τινγκ, επανεξέτασαν 48 δημοσιευμένες μελέτες, που αφορούσαν σχεδόν 1,9 εκατομμύρια ασθενείς σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Καναδά. 

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, τις βραδινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, γενικά απαιτούνταν περισσότερος χρόνος για την αντιμετώπιση κάποιου έκτακτου περιστατικού σε ένα νοσοκομείο, πράγμα που μπορεί τελικά να στοιχίσει τη ζωή ενός ασθενούς με έμφραγμα, αντίθετα με κάποιον που εισάγεται σε κανονικής και πλήρους λειτουργίας του νοσοκομείου.

Όσοι είχαν εισαχθεί με έμφραγμα στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της νύχτας ή του Σαββατοκύριακου, είχαν κατά μέσο όρο 5% μεγαλύτερη θνησιμότητα (είτε στο νοσοκομείο, είτε μέσα στον επόμενο μήνα από το εξιτήριό τους), σε σχέση με όσους εισάγονται κάποια εργάσιμη μέρα κατά τις πρωινές ώρες.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το πρόβλημα αφορά κυρίως το γεγονός ότι τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα τα νοσοκομεία συνήθως δουλεύουν με λιγότερο και μειωμένης εμπειρίας ιατρικό προσωπικό και επισημαίνουν ότι, η μεγάλη πρόκληση για ένα νοσοκομείο είναι να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες καθ’ όλο το 24ωρο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ