Παραπέμπει στο «εύλογο μέλλον» τους παραπληγικούς ο Βρούτσης

120

10/1/2014

Την υπόσχεση της οριστικής επίλυσης του θέματος της περικοπής του εξωιδρυματικού επιδόματος, των συντάξεων, καθώς και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους βαριά κινητικά ανάπηρους «εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος» έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ) που συναντήθηκε μαζί του χθες το μεσημέρι. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Βρούτσης δεσμεύεται για επίλυση του ζητήματος έναντι του ΠΑΣΠΑ.

Σημειώνεται ότι το εξωιδρυματικό επίδομα προς τους βαριά κινητικά ανάπηρους, ύψους περίπου 630 ευρώ, δεν δίνεται έως ότου οι δικαιούχοι περάσουν εκ νέου από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), στα οποία η αναμονή φτάνει από 5 έως 10 μήνες. Το ίδιο ισχύει για τις συντάξεις αναπηρίας και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Όπως είπε στο enet.gr ο πρόεδρος του ΠΑΣΠΑ, Αθανάσιος Βίγλας, το εξωιδρυματικό αυτό επίδομα, έστω και πολύ κατώτερο των αναγκών τους, είναι απολύτως αναγκαίο για τα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία, σημειώνοντας ότι το κόστος διαβίωσής τους είναι σχεδόν τριπλάσιο από αυτό ενός μέσου ανθρώπου. Αρκεί να αναφερθεί, σημειώνει χαρακτηριστικά, ότι το κόστος ενός φροντιστή επί 24ώρου βάσεως, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές, φτάνει περίπου τα 1.000 ευρώ.

Αν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΠΑ φάνηκε ικανοποιημένος από τη διαφαινόμενη δέσμευση του υπουργού Εργασίας να «πάρει επάνω του το ζήτημα» αυτή τη φορά, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χθεσινή συνάντηση έγινε λόγω της κινητοποίησης των μελών του ΠΑΣΠΑ να αλυσοδεθούν έξω από το υπουργείο επί της οδού Σταδίου και κατόπιν ακύρωσης άλλων δύο με τριών «ραντεβού» που είχαν δοθεί από τον κ. Βρούτση, ενώ και η πρώτη συνάντηση μαζί του έγινε όταν μέλη του ΠΑΣΠΑ έκλεισαν τη Σταδίου τον Οκτώβριο.

Τότε ο κ. Βρούτσης είχε απαντήσει σχετικά με τα ΚΕΠΑ και την πολύμηνη αναμονή των αναπήρων προς εξέταση ότι είναι και θέμα του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα, με τον οποίο και θα συζητούσε και είχε δεσμευτεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στις 30 Οκτώβρη, οπότε και ορίστηκε το επόμενο ραντεβού με τον ΠΑΣΠΑ, το οποίο όμως ακυρώθηκε δις και τρις.

Μένει να φανεί αν οι χθεσινές δεσμεύσεις του κ. Βρούτση προς τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών θα τηρηθούν αυτή τη φορά.