Οι χώροι πρασίνου βελτιώνουν την ψυχική υγεία των κατοίκων των πόλεων

150

7/1/2014

Οι χώροι με πράσινο στις πόλεις μπορούν να έχουν σημαντικά και μάλιστα διαρκείας οφέλη για την ψυχική υγεία των ανθρώπων, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυποEnvironmental Science and Technology.

Η μελέτη επιβεβαιώνει τη σημασία που έχει το περιβάλλον όχι μόνο για τη σωματική, αλλά και για τη πνευματική υγεία και ισορροπία, υπενθυμίζοντας ότι το πράσινο στις πόλεις (π.χ. περισσότερα πάρκα) έχει ευεργετικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής τον Δρ Ίαν Άλκοκ, ανέλυσαν δεδομένα για πάνω από 1.000 ανθρώπους. 

Τα στοιχεία αφορούσαν δύο ομάδες ανθρώπων, μία που είχαν μετακινηθεί σε περιοχές με περισσότερο πράσινο κατά τα τελευταία πέντε χρόνια και μία άλλη που, αντίθετα, είχαν μετακινηθεί σε περιοχές με λιγότερο πράσινο.

Η ανάλυση έδειξε πως η μετακίνηση σε κάποιο μέρος που περιβάλλεται από περισσότερο πράσινο, όχι μόνο βελτιώνει άμεσα την ψυχική υγεία των ανθρώπων, αλλά αυτή η βελτίωση διαρκεί για έως και τρία χρόνια μετά την μετακίνηση. 

Επίσης, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι στους ανθρώπους που επρόκειτο να μετακινηθούν σε περιοχές με λιγότερο πράσινο, η επιδείνωση της ψυχικής υγείας τους (π.χ. συμπτώματα κατάθλιψης) άρχιζε πριν καν μετακομίσουν.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ