Κατασχέθηκαν 5.800 τόνοι ακατάλληλης ξυλείας

120

11/1/2014

Περίπου 5.800 τόνοι καμένων και βρεγμένων μοριοσανίδων και κόντρα πλακέ, που προορίζονταν ως καύσιμα για ξυλόσομπες και τζάκια ήταν το φορτίο πλοίου, το οποίο κατέσχεσε η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΚΑ.

Ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος Παναγιώτης Μέρκος, ο οποίος συντόνισε την όλη επιχείρηση, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι το πλοίο με τα απόβλητα ξυλείας (η καύση των οποίων προκαλούν το φαινόμενο της αιθαλομίχλης και συνιστούν άμεσο κίνδυνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία), είχε αφετηρία την Μαλαισία και προορισμό το Μαρόκο.

Ωστόσο, ύστερα από κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε στα αμπάρια του, το πλοίο προσάραξε στο λιμάνι του Λαυρίου, όπου και εκφορτώθηκε. Αρχικά, το φορτίο παρελήφθη από εκπροσώπους εταιρείας διαχείρισης στερεών αποβλήτων προς καταστροφή, ως «στερεό μη επικίνδυνο απόβλητο», στη συνέχεια όμως μεταφέρθηκε και παραχωρήθηκε σε μη αδειοδοτημένο διαχειριστή ως «υλικό», και τελικώς αποτέθηκε σε αγρόκτημα στην Γκορυτσά Ασπροπύργου Αττικής.

Ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών, η ΕΥΕΠ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, προέβη στην επιχείρηση, η οποία οδήγησε στις συλλήψεις και στην κατάσχεση των αποβλήτων ξυλείας, καθώς επίσης και στην κατάσχεση ποσότητας περίπου 20 τόνων που παρέμεινε στο λιμάνι Λαυρίου, ενώ εκτιμάται ότι δύο τόνοι του επικίνδυνου φορτίου πωλήθηκαν στην αγορά.

Οι εκπρόσωποι δύο εκ των εμπλεκόμενων εταιρειών οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία για όλους τους εμπλεκόμενους. Αναμένεται δε να επιβληθούν πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, καθώς οι ποινές που προβλέπονται από την περιβαλλοντική νομοθεσία είναι αυτές που επισύρονται σε περίπτωση κακουργήματος.

«Εστιάζουμε τις έρευνές μας στην παραγωγή και τη διακίνηση αποβλήτων ξυλείας επικίνδυνων προς το περιβάλλον και σε καμία περίπτωση στους χρήστες αυτών», τονίζει ο κ. Μέρκος και επισημαίνει ότι θα υπάρξουν και νέες αντίστοιχες επιχειρήσεις. «Θα δείξουμε μηδενική ανοχή στην παράνομη διαχείριση αποβλήτων», είπε σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι σε αυτή την κατεύθυνση θα ενταθούν με τη συνεργασία των συναρμόδιων αρχών.

Σύμφωνα με τον κ. Μέρκο, ο συγκεκριμένος έλεγχος εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών προληπτικών και έκτακτων ελέγχων αρμοδιότητας της ΕΥΕΠ για την διαχείριση επικίνδυνων και μη αποβλήτων, που το τελευταίο διάστημα, κατόπιν σχετικής κατεύθυνσης του υπουργού ΠΕΚΑ, έχουν εστιαστεί στη διαχείριση αποβλήτων με θερμογόνο δύναμη, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν παράνομα για την παραγωγή «στερεών καυσίμων» για βιομηχανική και οικιακή χρήση και τα οποία συνεισφέρουν σημαντικά στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης και συνιστούν άμεσο κίνδυνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, μετά το τέλος της επιχείρησης, αφού συνεχάρη τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, και το Γενικό Χημείο του Κράτους για τη συνδρομή του τόνισε πως «με διαρκείς ελέγχους και κεντρικό σχεδιασμό, η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ συνεχίζουν τη συντονισμένη και πολύπλευρη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα, ότι «δε θα ανεχτούμε καμία έκπτωση για τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος».