Καρδιοπάθειες στη Γερμανία

156

31/1/2014

Σύμφωνα με τη Γερμανική Έκθεση για τις Καρδιοπάθειες 2013, τον περασμένο χρόνο πέθαναν λιγότεροι άνθρωποι στη Γερμανία εξαιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ωστόσο τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα. Σε σχέση πάντως με μετρήσεις που είχαν γίνει το 1980 η διαφορά είναι μεγάλη.

Τότε αντιστοιχούσαν 307 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους, ενώ σήμερα ο αριθμός έχει μειωθεί σε 257 ανά 100.000 κατοίκους.

«Η εξέλιξη αυτή ίσως να οφείλεται στις πιο υγιεεινές συνθήκες διαβίωσης» δήλωσε ο Κρίστιαν Χαμ, πρόεδρος της Γερμανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Εκτός αυτού σήμερα μπορούμε να διαγνώσουμε καλύτερα τις καρδιολογικές ασθένειες και να τις αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά με τα κατάλληλα φάρμακα».

Ωστόσο, η έκθεση δεν είναι καθησυχαστική. Οι απόλυτοι αριθμοί συνεχίζουν να είναι υψηλοί. Το 2011 συνολικά 52.111 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Παράλληλα στη διάρκεια της ζωής εμφανίζονται συχνότερα αρυθμίες και καρδιακές ανεπάρκειες. Η θεραπεία δεν είναι πάντα απλή υπόθεση.

Όπως και στο παρελθόν πάντως οι άνδρες εμφανίζουν συχνότερα καρδιακά προβλήματα που αποτελούν και τη συχνότερα αιτία θανάτου (57,5%) ωστόσο το 2011 πέθανε διπλάσιος αριθμός γυναικών από το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Αρνητική πρωτιά η Σαξωνία – Άνχαλτ

H Γερμανική Έκθεση για τις Καρδιοπάθειες 2013 καταδεικνύει ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο. Οι διαφορές είναι μεγάλες ανά περιοχή στη Γερμανία.

Οι μετρήσεις γίνονται πάντα με βάση τους 100.000 κατοίκους και στην κορυφή βρίσκεται η Σαξωνία-Άνχαλντ (266), η Σαξωνία (244) και το Ζαάρλαντ (207).

Στον αντίποδα βρίσκονται η Βρέμη (122), το Βερολίνο (125) και η Βάδη-Βυρτεμβέργη (128). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γερμανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, Τόμας Μάινερτζ οι αιτίες για αυτές τις διαφορές είναι ποικίλες.

Για παράδειγμα, στις επαρχιακές περιοχές η περίθαλψη δεν είναι τόσο επαρκής όπως στις μεγάλες πόλεις.

Επίσης υπάρχουν διαφοροποιήσεις όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού και την ενημέρωση σε θέματα υγείας.

Σε γενικές γραμμές πάντως διαπιστώνεται πως οι κάτοικοι των ανατολικών κρατιδίων της Γερμανίας διακομίζονται συχνότερα στο νοσοκομείο εξατίας καρδιολογικών προβλημάτων.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE