Θράψαλα γιουβέτσι με σπανάκι

9

27/1/2014

Υλικά:

2  μεγάλα  καλαμάρια  θράψαλα καθαρισμένα, αν θέλουμε τα κόβουμε σε χοντρές φέτες,

1 ½  μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο,

2  σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο,

2 μονές χούφτες κριθαράκι, χοντρό ή ψιλό,ή εναλλακτικά 2 μονές χούφτες  ρύζι  καρολίνα ή νυχάκι ή αμερικάνικο πλυμένο,

½ κουτάκι ντοματάκια ψιλοκομμένα,

αν θέλω προσθέτω και ελάχιστο άνηθο,

αλάτι ,

πιπέρι,

2- 2  ½  ποτήρια  του νερού νερό μόνον γιατί θα  βγάλουν και τα καλαμάρια.

2 χούφτες ψιλοκομμένο σπανάκι (προαιρετικά) του δίνει  νοστιμιά!

Το ανάλογο ελαιόλαδο.

1 πυρέξ ή βαθύ ταψάκι, για 2-3 άτομα.

Eκτέλεση:

Μέσα στο πυρέξ , τοποθετώ τα καλαμάρια ολόκληρα ή κομματιασμένα.

Γύρω –γύρω σκορπίζω και το κριθαράκι ή το ρύζι, τα  ντοματάκια σε κύβους, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον άνηθο,  αλατοπιπερώνω,  και από επάνω  απλώνω  και το σπανάκι και τα ανακατεύω , προσθέτω και το λάδι με το νερό, και τα τοποθετώ στον προθερμασμένο φούρνο, να ψηθούν τα καλαμαράκια, και να  γίνει το ρύζι, και να μείνει με την σάλτσα του, αν έχει στεγνώσει και του λείπει η σάλτσα, του προσθέτουμε λίγο (1/2  ) ποτήρι νεράκι, για να έχει και ελάχιστη σαλτσούλα και να είναι μελωμένο το κριθαράκι ή το ρύζι.