Η επικίνδυνη ναυτία της κύησης

66

15/1/2014

Μέχρι σήμερα την υπερέμεση κύησης δεν τη γνώριζε σχεδόν κανείς. Μέσα σε μία ημέρα έκανε τον γύρο του κόσμου και γι’ αυτήν μίλησαν και έριξαν τα επιστημονικά τους φώτα καθηγητές Ιατρικής από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Και αυτό γιατί η διαταραχή προσέβαλε τη δούκισσα του Κέμπριτζ Κέιτ Μίντλτον, η οποία ίσως κυοφορεί έναν ή δύο ή τρεις από τους επόμενους διαδόχους του βασιλικού θρόνου της Βρετανίας.

Ετσι, η φρενίτιδα που ακολούθησε την εγκυμοσύνη της συζύγου του πρίγκιπα της Βρετανίας Γουίλιαμ έκανε γνωστή και μια σπάνια διαταραχή της εγκυμοσύνης.

Μπορεί στα βιβλία να χαρακτηρίζεται σπάνια, τα τελευταία χρόνια όμως είναι αρκετά συχνή, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Κι αυτό γιατί όλο και συχνότερα εμφανίζεται σε εγκύους που έχουν πολύδυμες κυήσεις, δηλαδή περιμένουν δίδυμα ή τρίδυμα, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, λόγω της επιτυχίας που έχει η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Έγκυοι με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σχεδόν πάντοτε γεννούν δίδυμα ή τρίδυμα.

Η διαταραχή αυτή έχει συμπτώματα όμοια με αυτά της πρωινής ναυτίας, όμως πολύ πιο έντονα και επικίνδυνα, γι’ αυτό και κάποιοι την αποκαλούν «σοβαρή ναυτία κύησης». Αυτό σημαίνει ότι η έγκυος θα έχει συχνούς εμέτους – μπορεί να φτάσουν και τους 30 την ημέρα – πράγμα που εκτός από ενοχλητικό σύμπτωμα έχει πολλά αρνητικά για την υγεία και της γυναίκας και του κυοφορούμενου εμβρύου.

Το πρώτο είναι ότι δεν μπορεί να σιτιστεί ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Καθώς η γυναίκα έχει ζάλη και τάση προς έμετο όλη την ημέρα, δεν μπορεί να βάλει τίποτε στο στόμα της αλλά και ό,τι βάζει το βγάζει. Αμεσο αποτέλεσμα αυτού είναι να χάνει το 5% του σωματικού της βάρους – στην εγκυμοσύνη πρέπει να γίνεται ακριβώς το αντίστροφο.

Δεύτερον, ότι με τα υγρά του στομάχου αποβάλλονται από τον οργανισμό όλα τα θρεπτικά και απαραίτητα, ιδιαίτερα για την εγκυμοσύνη, συστατικά: βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. 

Σημαντικότερη επιπλοκή από την έλλειψη αυτών είναι η εμφάνιση της εγκεφαλοπάθειας Wernicke, που προκαλεί αμνησία για τα πρόσφατα γεγονότα. Μάλιστα, η μνήμη δεν επανέρχεται ποτέ. Συνήθως αυτή η ασθένεια προσβάλλει και όσους κάνουν απεργία πείνας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η νοσηλεία σε νοσοκομείο. Η στενή παρακολούθηση της εγκύου και η προληπτική χορήγηση θιαμίνης (βιταμίνης Β-1) είναι σημαντική για τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία.

Τρίτον, επειδή η λήψη όλων των υγρών και των φαρμάκων γίνεται σε ενέσιμη μορφή είναι απαραίτητη η νοσηλεία σε νοσοκομείο. «Δεν μπορεί να πάρει τίποτα από το στόμα, διότι δεν γνωρίζουμε εάν θα προλάβει να κατέβει στο στομάχι για να απορροφηθεί και τελικά να δράσει ή θα το κάνει έμετο» διευκρινίζει η δρ Μαρλένα Φέντζο, ερευνήτρια γυναικολόγος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες.

Στην πραγματικότητα η ναυτία και οι σποραδικοί έμετοι μπορεί να είναι ένδειξη ότι οι ορμόνες της γυναίκας αυξάνονται με φυσιολογικούς ρυθμούς για να εδραιώσουν τον πλακούντα στη μήτρα.

Επιπλέον, μελέτη του 2008 έδειξε ότι η ναυτία μπορεί και να είναι μέσον προστασίας των εμβρύων, καθώς ωθεί τη γυναίκα να αποφεύγει ουσίες με δυσάρεστες μυρωδιές, όπως το αλκοόλ, ο καπνός του τσιγάρου και τρόφιμα με έντονη γεύση.

Σε επιστημονική μελέτη που είχε δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «American Naturalist», ερευνητές είχαν επισημάνει ότι η ναυτία κορυφώνεται κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης που είναι και το πιο κρίσιμο για την ανάπτυξη του εμβρύου αφού τότε σχηματίζονται τα όργανά του, με πρώτα την καρδιά και τον εγκέφαλο – γι’ αυτό είναι ευάλωτα στις χημικές παρεμβάσεις. Τα συμπτώματα βελτιώνονται περίπου τη 13η εβδομάδα της κύησης.

ΠΗΓΗ:real.gr