Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: Εκδηλώσεις για τον εορτασμό του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112

54

31/1/2014

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τη συμβολή της 112 Foundation, διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ανοιχτή εκπαίδευση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α.) και ημερίδα με θέμα τον αριθμό 112. Η ανοιχτή εκπαίδευση, στην οποία μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου από τις 12.00 το πρωί έως τις 15.00 στην Πλατεία Αριστοτέλους (στο ύψος της οδού Μητροπόλεως), ενώ η ημερίδα την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου και ώρες 10.00 – 13.30 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου της Θεσσαλονίκης. Στην ανοιχτή εκπαίδευση ΚΑΡ.Π.Α. θα παρουσιαστούν οι πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής και, ταυτόχρονα, θα γίνει επίδειξη χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.

Το 112, που σύμφωνα με το τελευταίο σχετικό Ευρωβαρόμετρο του Φεβρουαρίου 2013 ήταν σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα, λειτουργεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνδέει μέσω κινητών και σταθερών τηλεφώνων τους πολίτες που κινδυνεύουν από τραυματισμό, πυρκαγιά ή εγκληματική ενέργεια με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστική, αστυνομία). Ο φετινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στην καρδιακή ανακοπή, τη σημαντικότερη στατιστικά αιτία κλήσης του 112 πανευρωπαϊκά.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα του 112, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου, και έχουν ως στόχο την ενημέρωση του κοινού για το 112 και τη δυνατότητα της συμμετοχής του στην εκπαίδευση της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα παρήγαγε το 2013 τρία τηλεοπτικά σποτ για το 112 τα οποία έχουν υιοθετηθεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι υποψήφια για βράβευση στην κατηγορία «Εκπαίδευση» στο πλαίσιο των ετήσιων βραβείων για το 112 που θα ανακοινωθούν στις 2 Απριλίου 2014 στην Βαρσοβία (Πολωνία) (διατίθενται σε υψηλή ανάλυση στη διεύθυνση http://correctproductions.com/112_FINALS/ και σε χαμηλότερη στοhttp://www.youtube.com/watch?list=PLAKZ6KY4I7m_h1QtiJxNLr7OZ4fIjL3S0&v=Yu5DFeXCk_g).

Σημειώνεται ότι σε όσους παρακολουθήσουν την ημερίδα της Κυριακής, 9 Φεβρουαρίου θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Μεγάλοι χορηγοί των εκδηλώσεων είναι η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) και η AEGEAN.
Τόσο η ανοιχτή εκπαίδευση στην ΚΑΡ.Π.Α. όσο και η ημερίδα πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Europe Direct, ενώ χορηγοί επικοινωνίας είναι η TV 100 και ο FM 100.

Δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, τηλ. 2310 310649, e-mail:[email protected]

Περισσότερες πληροφορίες:
– Για το 112 στην Ευρώπη www.112.eu, www.eena.org, www.112foundation.eu 
– Για το 112 στην Ελλάδα www.112.gr, www.civilprotection.gr
– Για τις εκδηλώσεις www.112sos.gr.