Εκδήλωση για την ημέρα μνήμης θυμάτων του ολοκαυτώματος

158

21/1/2014

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης διοργανώνουν την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 18:30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιταλικού Ινστιτούτου Α. Φλέμινγκ 1 (περιοχή Λαογραφικού Μουσείου) ειδική εκδήλωση για να τιμήσουν την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Χάρις το ερευνητικό έργο του κ. Antonio Crescenzi ήρθαν στο φως απολυτήρια και έπαινοι, από την εποχή του Μεσοπολέμου, 155 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που φοιτούσαν στο ιταλικό σχολείο “Umberto I” -σήμερα έδρα του Ιταλικού Ινστιτούτου- και τα οποία δεν παρέλαβαν ποτέ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει τελετή απονομής των τίτλων σ’ όσους κατόχους εν ζωή ή απογόνους τους εντοπίστηκαν.

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης θέλει με αυτό τον τρόπο όχι μόνο να υπογραμμίσει τη διαχρονικότητα της ιταλικής παρουσίας στην πόλη, αλλά κυρίως να τιμήσει τη μνήμη όλων εκείνων των νέων που χάθηκαν σε εποχές πολέμου και βαρβαρότητας και να προσφέρει στις νέες γενιές μια ακόμη ευκαιρία για προβληματισμό ακριβώς τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη γίνεται Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας.

Της τελετής απονομής θα προηγηθεί, μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων, ομιλία του ερευνητή και υποψήφιου διδάκτορα Α.Π.Θ. Ανδρέα Μπουρούτη με θέμα «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και η ιταλική παρουσία» και μουσική παρέμβαση της Χορωδίας της ΙΚΘ υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Κωστή Παπάζογλου.