Δραματική επιστολή παιδιάτρου για το κούρεμα στα φάρμακα των παιδιών!

190

21/1/2014

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η πρωτοφανής απόφαση του υπουργού υγείας αλλά και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να βάλει ”κόφτη” στη συνταγογράφηση των γιατρών.

Τη δεινή θέση στην οποία αναγκάζονται να βρεθούν οι γιατροί και κυρίως οι παιδίατροι όταν λένε στους γονείς ότι ”δεν μου επιτρέπει το σύστημα να σας γράψω τα φάρμακα για το άρρωστο παιδί σας” περιγράφει με το πλέον γλαφυρό τρόπο στην επιστολή, που απέστειλε προς τον ΕΟΠΥΥ, ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Σιακαβέλλας και δημοσιοποίησε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ).

Διαβάστε την επιστολή που ακολουθεί πως περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί  αλλά και πως βιώνουν από την πλευρά τους οι γιατροί την εφαρμογή του νέου μέτρου.

 

Ονομάζομαι Σιακαβέλλας Κωνσταντίνος, είμαι  20 έτη ελεύθερος επαγγελματίας ως παιδίατρος και πιστοποιημένος χρήστης του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από της ενάρξεώς του.
Το πλαφόν που μου ετέθη βάσει του νέου ΦΕΚ είναι € 1637,00 μηνιαίως. Παρακολουθώντας το ηλεκτρονικό μου προφίλ μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης μπορείτε να διαπιστώσετε ότι παρακολουθώ μεγάλο αριθμό παιδιών (φαίνεται από τα διαφορετικά ΑΜΚΑ) και παρ’ όλα αυτά η μέση μηνιαία μου δαπάνη (πλαφόν) είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Θα περίμενα λοιπόν να επιβραβευθώ για τη νοικοκυρεμένη και συντηρητική συνταγογράφησή μου, το ίδιο ισχύει και με τα παραπεμπτικά παρακλινικών εξετάσεων. Παρ’ όλα αυτά μου επιβάλετε να μειώσω κατά 20% το χρηματικό ποσό της μηνιαίας συνταγογράφησής μου.
Καταλαβαίνετε ότι αισθάνομαι ο φτωχός συγγενής των συναδέλφων παιδιάτρων στην περιοχή μου, αλλά και γενικότερα, και όταν θα πω σε κάποιους γονείς ασθενών μου ότι: ‘Δεν μου επιτρέπει το σύστημα να σας γράψω τα φάρμακα’, θα σκεφθούν ότι ο ΕΟΠΥΥ με τιμωρεί για κάποια παρατυπία-παρανομία μου. Αντί λοιπόν επαίνου με κάνετε απολογούμενο στους γονείς των μικρών ασθενών μου. Αφού λοιπόν δεν με επιβραβεύετε, επιτρέψτε μου να φτάσω στο μέσο όρο της δαπάνης για την ειδικότητά μου όπως ορίζεται για το νεοεισερχόμενο ιατρό στο ΦΕΚ ΑΦ64 – 16 Ιανουαρίου 2014 / Άρθρο 16.
Και μια ιδέα για τον Υπουργό Υγείας:
Το ηλεκτρονικό προφίλ του ιατρού όπου θα φαίνεται η νοικοκυρεμένη ή μη συνταγογράφηση και έκδοση παραπεμπτικών, ποιοτική και ποσοτική, να αποτελεί κριτήριο των ιατρών που θα επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα Π.Φ.Υ (Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) και όχι να ισχύουν τα κριτήρια περί κοινωνικής προσφοράς και δράσης που ερμηνεύονται κατά το δοκούν (λες και η κοινωνική προσφορά και δράση πρέπει να διαφημίζεται) και θα ισχύσουν ακόμα και βάσει του νέου νομοσχεδίου που κατατέθηκε και συζητείται.