Απάτη με «εικονικές» εκδρομές μέσω Facebook

172

18/1/2014

Aκριβές και τελικά μόνο «εικονικές», στην οθόνη του υπολογιστή τους, έμειναν για δεκάδες ευκολόπιστους χρήστες του διαδικτύου οι «ονειρικές» εκδρομές στο Παρίσι, το Ντουμπάι και το Λονδίνο που «έκλεισαν» ηλεκτρονικά μέσω…Facebook και προπλήρωσαν σε τουριστικούς πράκτορες – μαϊμούδες.

Δεκάδες ήταν τα «θύματα» των «ηλεκτρονικών τουριστικών πρακτόρων». Οι δεύτεροι , υπόσχονταν –μέσω της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης- ταξιδιωτικά πακέτα σε δελεαστικές τιμές , ακολουθούσε τηλεφωνική επικοινωνία με τους επίδοξους ταξιδιώτες, τους έπειθαν να καταβάλουν χρηματικά ποσά ως προκαταβολή για την πραγματοποίηση των διακοπών και στη συνέχεια… έφευγαν οι ίδιοι διακοπές .

Προκειμένου μάλιστα να μην γίνει δυνατός ο εντοπισμός τους οι …διαδικτυακοί τουριστικοί πράκτορες απενεργοποιούσαν και επαν-ενεργοποιούσαν συχνά το το προφίλ τους , το μετονόμαζαν συχνότερα και «εξέπεμπαν» μόνο σε συγκεκριμένες και κάθε φορά διαφορετικές ώρες .

Χρησιμοποιώντας τον συγκεκριμένο τρόπο δράσης (modus operandi), οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν μετά από πολύμηνη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα, κατάφεραν στο χρονικό διάστημα από 23.07.2013 έως και 12.12.2013 να αποσπάσουν, από τουλάχιστον 38 πολίτες – χρήστες του διαδικτύου (καθώς ορισμένοι δεν κατήγγειλαν το γεγονός) συνολικό χρηματικό ποσό (49.795) ευρώ . Από το σύνολο των καταγγελιών που υποβλήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προέκυψε ότι για την τέλεση των απατών, χρησιμοποιήθηκαν συνολικά επτά ιστοσελίδες στο «Facebook», οκτώ τραπεζικοί λογαριασμοί και δέκα τηλεφωνικοί αριθμοί.

Οι δύο δράστες που ταυτοποιήθηκαν είναι άνδρες , Έλληνες ηλικίας 31 και 59 ετών αντίστοιχα. Στο σπίτι του 31χρονου στη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιήθηκε έρευνα από κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος, ένα κινητό τηλέφωνο και μία κάρτα SIM, τα οποία στάλθηκαν για εργαστηριακή εξέταση.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δύο ανδρών για απάτη με υπολογιστή , χαρακτηρίστηκε ήδη ως κακουργηματικού βαθμού, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις, για να προσδιοριστεί το μέγεθος της απάτης και τυχόν εμπλοκή τους.