Ανακούφιση από την ημικρανία υπόσχεται η μαγνητική διέγερση εγκεφάλου

51

23/1/2014

Η διακρανιακή μαγνητική διέγερση μπορεί να συντελέσει στην ανακούφιση ορισμένων μορφών ημικρανίας, σύμφωνα με επιτροπή ειδικών του Εθνικού Ινστιτούτου Αριστείας της Υγείας και Φροντίδας (NICE), στη Μ. Βρετανία. Αν και τα επιστημονικά στοιχεία είναι ακόμη περιορισμένα, η γνωμοδοτική επιτροπή του NICE αποφαίνεται ότι αρκετοί ασθενείς θα μπορούσαν να ωφεληθούν, ειδικά όταν όλες οι άλλες θεραπευτικές επιλογές δεν αποδίδουν. 

Η ημικρανία είναι η συχνότερη μορφή κεφαλαλγίας, επηρεάζοντας περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες και έναν στους 12 άνδρες, στην Ευρώπη. Στις ημικρανίες περιλαμβάνονται διάφοροι υποτύποι, με ή χωρίς αύρα, ή με και χωρίς πονοκέφαλο, ενώ στις θεραπευτικές λύσεις συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων και τα κοινά παυσίπονα, όπως η παρακεταμόλη. 

Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μέθοδος ίασης της ημικρανίας, υπάρχουν τρόποι πρόληψης ή μείωσης της σοβαρότητας των επεισοδίων. 

Οι ειδικοί προτείνουν διάφορα φάρμακα, καθώς και τον βελονισμό, και τώρα επίσης την διακρανιακή μαγνητική διέγερση, υπό την αυστηρή επίβλεψη εξειδικευμένου γιατρού, χωρίς ωστόσο να αποφαίνεται αν είναι αποτελεσματική θεραπεία ως προς το κόστος, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας. 

Κατά την διακρανιακή μαγνητική διέγερση, μια φορητή συσκευή τοποθετείται στο κρανίο και διοχετεύει σύντομες μαγνητικές ώσεις. 

Γιατροί και ασθενείς μπορούν να την δοκιμάσουν, γνωρίζοντας όμως ότι η μείωση των συμπτωμάτων της ημικρανίας μπορεί να είναι μέτρια. 

Εξάλλου, σε κλινική δοκιμή που έγινε σε 164 ασθενείς, η διακρανιακή μαγνητική τομογραφία ήταν αποτελεσματικότερη από την εικονική θεραπεία και το 40% των ασθενών ήταν ελεύθεροι πόνου δύο ώρες μετά τη συνεδρία. 

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή