Έξυπνοι φακοί επαφής μετρούν το σάκχαρο

186

17/1/2014

Η Google ανακοίνωσε ότι δοκιμάζει «έξυπνους» φακούς επαφής, που μετρούν το επίπεδο του σακχάρου στα δάκρυα των διαβητικών.

Οι φακοί διαθέτουν ένα μικροσκοπικό ασύρματο τσιπ και ένα εξίσου μικροσκοπικό αισθητήρα μέτρησης της γλυκόζης, που είναι ενσωματωμένος ανάμεσα στα δύο στρώματα του υλικού του φακού, ενώ γίνονται προσπάθειες να προστεθούν πολύ μικρά λαμπάκια LED, που θα ανάβουν και θα προειδοποιούν τον ασθενή ότι τα επίπεδα γλυκόζης πέρασαν τα όρια.

Η νέα τεχνολογία μετρά το επίπεδο της γλυκόζης στα δάκρυα αντί για το αίμα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, ενώ σύμφωνα με τη Google, oι «έξυπνοι» φακοί μπορούν να κάνουν μέτρηση ανά δευτερόλεπτο.

Όπως διευκρίνισε πάντως η αμερικάνικη εταιρία στο επίσημο ιστολόγιό της, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη μέχρις ότου η νέα τεχνολογία να είναι έτοιμη για καθημερινή χρήση, ενώ έχουν γίνει ήδη κάποιες κλινικές δοκιμές που βοηθούν στη βελτίωση του πρωτοτύπου και η σχετική προεργασία με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφών και Φαρμάκων (FDA), για να πάρει έγκριση κυκλοφορίας στην αγορά.

Παράλληλα, η Google προτίθεται να αναπτύξει ειδικές εφαρμογές (apps), ώστε οι μετρήσεις σακχάρου από τους «έξυπνους» φακούς να είναι άμεσα διαθέσιμες τόσο στους ασθενείς, όσο και τους γιατρούς τους.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού προβλέπεται ότι θα πάσχει από διαβήτη έως το 2035. Οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούν τακτικά το επίπεδο του σακχάρου, καθώς είναι επικίνδυνη η απότομη άνοδος ή πτώση του.

Πηγή: BBC