Υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης έχουν τα παχύσαρκα παιδιά

271

27/12/2013

Τα επίπεδα της κορτιζόλης, ορμόνη που έχει συνδεθεί με το στρες, ενδεχομένως να είναι υψηλότερα στα παχύσαρκα παιδιά, συγκριτικά με εκείνα που έχουν φυσιολογικό βάρος, σύμφωνα με μικρή ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων «Σοφία» του Ιατρικού Κέντρου Εράσμους, μελέτησαν τα επίπεδα της κορτιζόλης σε δείγματα από τρίχες που είχαν ληφθεί από 20 παχύσαρκα παιδιά (15 κορίτσια και 5 αγόρια) και από 20 παιδιά με κανονικό βάρος (15 κορίτσια και 5 αγόρια), ηλικίας 8 έως 12 ετών. Κανέναν από τα παιδιά δεν έπασχε από χρόνιο νόσημα, αν και τρία από τα παχύσαρκα παιδιά είχαν μεταβολικό σύνδρομο. 

Τα παιδιά αυτά είχαν μέση συγκέντρωση κορτιζόλης 25 πικτογραμμάρια ανά χιλιοστογραμμάριο τρίχας, ενώ τα παιδιά με φυσιολογικό βάρος είχαν 17 πικτογραμμάρια ανά χιλιοστογραμμάριο τρίχας. 

«Με έκπληξη παρατηρήσαμε ότι τα παχύσαρκα παιδιά, ακόμη και σε ηλικία 8 ετών, είχαν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης», εξηγεί η ερευνήτρια Δρ Έρικα βαν ντε Άκκερ. «Μάλιστα, τα επίπεδα της κορτιζόλης ήταν διαρκώς σε σταθερά υψηλά επίπεδα», συμπληρώνει. 

Αν και τα ευρήματα της μελέτης δεν εξηγούν αν τα παχύσαρκα παιδιά βιώνουν διαρκώς περισσότερο στρες από τους συνομηλίκους τους με φυσιολογικό βάρος, ή αν τα παχύσαρκα παιδιά διαχειρίζονται διαφορετικά το στρες, οι ερευνητές προτίθενται να μελετήσουν περαιτέρω το ζήτημα. 

Εξάλλου, το στρες σε χρόνια μορφή έχει σχετιστεί με πολλαπλά προβλήματα υγείας, όπως τη αύξηση του σωματικού βάρους, η καρδιακή νόσος, τα πεπτικά προβλήματα, η κατάθλιψη και το άγχος.