Υπό παρακολούθηση το φαινόμενο της αιθαλομίχλης στη Θεσσαλονίκη

139

30/12/2013

Υπό παρακολούθηση παραμένει το φαινόμενο της αιθαλομίχλης από τις αρμόδιες υπηρεσίες υπογράμμισε, σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, διαβεβαίωσε δε, ότι, αν τυχόν οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων πλησιάσουν το όριο των 150 mg, τότε, άμεση θα είναι και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Σε καμία περίπτωση, υπογράμμισε ο κ. Τσαμασλής, δεν θα επιτραπεί οι τιμές των ρύπων να ξεπεράσουν το όριο των 150 mg.

Επανέλαβε δε τις συστάσεις προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να μην καίνε ό,τι βρίσκουν.

Στο μεταξύ, οι σημερινές (πρωινές) τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων – σύμφωνα με τα ”ευρήματα” των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του δήμου Θεσσαλονίκης – ήταν 109 mg στο σταθμό Λαγκαδά, 70 mg στην Εγνατία, 63 στο δημαρχείο, 60 στην Μαρτίου, 54 στο Επταπύργιο και 43 στην Τούμπα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης Μάξιμος Πετρακάκης σημείωσε ότι χθες, οι μέσες ημερήσιες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ήταν 124 mg στο σταθμό Λαγκαδά, 86 στη Μαρτίου, 73 στην Εγνατία, 71 στο δημαρχείο, 60 στο Επταπύργιο και 59 στην Τούμπα.

Ωστόσο, το βράδυ δεν αποκλείεται οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων να καταγράψουν υψηλότερες συγκεντρώσεις εξαιτίας της καύσης υλικών σε τζάκια και σόμπες.

Ο κ. Πετρακάκης διατύπωσε την εκτίμηση ότι, τις επόμενες ημέρες αν επικρατήσουν καιρικά φαινόμενα με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχοπτώσεις και τους ανέμους, τότε η κατάσταση θα είναι καλύτερη, διότι, οι συγκεκριμένες συνθήκες απομακρύνουν τα αιωρούμενα σωματίδια.

Την περασμένη Παρασκευή αποφασίστηκε η άρση των έκτακτων μέτρων που είχαν επιβληθεί από την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς η βροχή και οι άνεμοι απομάκρυναν τα μικροσωματίδια.