Τεστ επιτρέπει την πλήρη διάκριση του DNA των ομοζυγωτικών διδύμων

259

10/12/2013

Το πρώτο τεστ που επιτρέπει την πλήρη διάκριση του DNA των ομοζυγωτικών διδύμων ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε η εταιρεία Eurofins Scientific. Το «Twin Test» προορίζεται για ιατροδικαστικές αναλύσεις και τεστ πατρότητας.

«Ως τώρα η επιστήμη είχε αποδεχθεί το γεγονός ότι δεν μπορεί να διακρίνει κανείς γενετικά τους ομοζυγωτικούς διδύμους», διευκρινίζει η γαλλική εταιρεία σε ανακοίνωσή της στην οποία χαρακτηρίζει τη δημιουργία του τεστ ως «μείζονα πρόοδο». 

Ως τώρα δεν υπήρχε κανένα εργαλείο ανάλυσης που να επιτρέπει να ξεχωρίζει κανείς το γενετικό αποτύπωμα των διδύμων που προέρχονται από το ίδιο ωάριο, στο πλαίσιο εγκληματολογικών ερευνών ή τεστ πατρότητας. 

Ωστόσο, η Eurofins Scientific το κατάφερε μελετώντας γενετικό υλικό από δείγματα σπέρματος ομοζυγωτικών διδύμων και δείγματα αίματος απογόνου ενός από τους διδύμους αυτούς. «Η ανάλυση αποκάλυψε πέντε μεταλλάξεις» που ήταν παρούσες στο DNA του δίδυμου πατέρα και του παιδιού, αλλά απουσίαζαν απ’ αυτό του θείου, εξηγεί η εταιρεία.

«Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν την υπόθεση σύμφωνα με την οποία σπάνιες γενετικές μεταλλάξεις μπορεί να συμβούν λίγο πριν ή μετά τη διαίρεση του ωαρίου, μεταλλάξεις τις οποίες ξαναβρίσκει κανείς στα κύτταρα του σώματος και του σπέρματος», εξηγεί η Eurofins Scientific στην ανακοίνωσή της.

Πηγή: ΑΜΠΕ