Στο πλευρό των ανασφάλιστων εγκύων και παιδιών οι Γιατροί του Κόσμου

151

19/12/2013

Τη δυσκολία πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, των ανασφάλιστων εγκύων γυναικών και παιδιών, επισημαίνουν οι Γιατροί του Κόσμου και καταρτίζουν μια λίστα προτάσεων για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν εν καιρώ οικονομικής κρίσης. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μέλη της οργάνωσης, τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, διατύπωσαν το αίτημα η έγκυος από τη φυσική και μόνο μορφή της, όπως και το παιδί αντίστοιχα, να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας, καθώς την παροχή Βιβλιαρίων Πρόνοιας σε όλες τις ανασφάλιστες έγκυες γυναίκες και τα παιδιά.

Να σημειωθεί ότι με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας επίδομα τοκετού προβλέπεται μόνον για τις έγκυες που θα γεννήσουν σπίτι.

Η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, παιδίατρος Άννα Μαΐλλη, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας και εξέφρασε την ανησυχία της για τα σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση των εγκύων γυναικών, στον ιατρικό έλεγχο της εγκυμοσύνης τους, καθώς και των παιδιών στις υπηρεσίες Υγείας.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός παιδιών που μένουν ανεμβολίαστα στη χώρα μας, καθώς και ότι οι ανασφάλιστες έγκυες γυναίκες καλούνται να καλύψουν την δαπάνη όλων των ιατρικών εξετάσεων. Δυσβάσταχτο ειναι και το κόστος των παιδικών εμβολιασμών που καλύνται να καλύψουν οι γονείς που έχουν απολέσει την ασφαλιστικής τους κάλυψη. 

«Η κοινωνία προστατεύεται προς το παρόν από τις προηγούμενες γενιές που είναι εμβολιασμένες» τόνισε η κ. Μαΐλλη, προσθέτοντας πως «καθημερινά, καταγράφουμε καινούργια παιδιά, δύο χρόνων, τριών χρόνων, που δεν έχουν κάνει ούτε ένα εμβόλιο. Προς το παρόν, αυτά τα παιδιά προστατεύονται, δεν ξέρουμε μέχρι πότε όμως. Σε λίγο καιρό μπορεί να μην προστατεύονται και αυτό πραγματικά είναι μια υγειονομική βόμβα». 

Ο καθηγητής Νεογνολογίας Χρήστος Κώσταλος, εθελοντής γιατρός της οργάνωσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των εμβολίων καθώς προστατεύουν ενήλικες και παιδιά από μια πληθώρα σοβαρών ασθενειών, ενώ η μη τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. 

«Η ισχύουσα κατάσταση στην Υγεία, η οποία δεν επιτρέπει τον εμβολιασμό όλων των παιδιών και ως συνέπεια δεν επιτρέπει την δική τους προστασία, έχει ευρύτερες συνέπειες για την δημόσια Υγεία», τονίζει ο κ. Κώσταλος και υπογραμμίζει ότι ενώ οι δράσεις των Γιατρών του Κόσμου περιλαμβάνουν και παιδικούς εμβολιασμούς, δυστυχώς το υψηλό κόστος περιορίζει τις δυνατότητές τους.

Τέλος, ο γυναικολόγος Γιάννης Μουζάλας, μέλος του ΔΣ των Γιατρών του Κόσμου, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των εγκύων εν καιρώ Μνημονίου, επισημαίνει ότι η πτώση των γεννήσεων αγγίζει το 20%, κυρίως εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας, ενώ η αύξηση των ανασφαλίστων γυναικών δημιουργεί προβλήματα υγείας στην έγκυο και αδιάγνωστα προβλήματα υγείας στο κυοφορούμενο παιδί, που με τη σειρά τους δημιουργούν στρατιές μελλοντικών ασθενών.

Παράλληλα, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στα Χανιά, η εκδήλωση το «Δέντρο από γάλα των Γιατρών του Κόσμου». Όσοι μπορούν, καλούνται να πάνε ένα κουτί γάλα. Επίσης, μπορούν να προσφέρουν βρεφικά γάλατα (σκόνη), παιδικές τροφές, ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά, λάδι και ζάχαρη.