Προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία θα είναι το μετρό της Θεσσαλονίκης

290

5/12/2013

Απόλυτα προσβάσιμο και φιλικό στα άτομα με αναπηρία, θα είναι το υπό κατασκευή μετρό της Θεσσαλονίκης, με υποδομές ανάλογες με αυτό της Αθήνας, διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος.

“Το μετρό της Αθήνας και το υπό κατασκευή μετρό της Θεσσαλονίκης, έρχονται να αναπληρώσουν το κενό σε προσβάσιμα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Ελλάδα”, επισήμανε ο κ. Σιμόπουλος που ήταν κεντρικός ομιλητής σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Την εκδήλωση, με θέμα: «Σύγχρονες Υποδομές Ενάντια στον Κοινωνικό Αποκλεισμό», διοργάνωσε ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος, με την υποστήριξη της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.
Όπως είπε ο κ. Σιμόπουλος αν και οι προβλέψεις για τις διευκολύνσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες δεν περιλαμβανόταν στο αρχικό αντικείμενο της σύμβασης, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, θεώρησαν ότι ήταν απολύτως αναγκαίο να περιληφθούν ενισχύοντας την κοινωνική υπόσταση του μετρό της Αθήνας, αλλά και του υπό κατασκευή μετρό της Θεσσαλονίκης.

Ο γ.γ Δημοσίων Έργων αναφέρθηκε και στο θέμα της κατασκευής νέων σχολικών κτιρίων και υπογράμμισε ότι πλέον o ΟΣΚ ΑΕ, όχι μόνο κατασκευάζει, αλλά και εξοπλίζει τα διδακτήρια για ΑμεΑ με τα κατάλληλα όργανα διδασκαλίας, όπως ειδικό θρανίο και ειδικό κάθισμα, ορθοστάτης, περιπατητήρας (Rolator) εμπρόσθιος, αναπηρικό αμαξίδιο,κ.α., ενώ, όπως τόνισε, ο σχεδιασμός σχολικών υποδομών για Άτομα με Αναπηρίες γίνεται πλέον με βάση το είδος αναπηρίας του μαθητικού δυναμικού, με αποτέλεσμα, όπως σημείωσε, να προσαρμόζονται κατασκευαστικά οι σχολικές υποδομές στις εκάστοτε ανάγκες.

Πηγή: ΑΜΠΕ