Οι σύγχρονες «μάστιγες» της υγείας στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας

167

10/12/2013

ο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας, που θα διεξαχθεί 11 με 14 Δεκεμβρίου 2013, στην Αθήνα, θα εστιάσει σε όλες τις επιστημονικές εξελίξεις που αφορούν στα προαναφερόμενα νοσήματα με στόχο την εκπαίδευση των νέων Παθολόγων σε θέματα αιχμής, αλλά και την ευαισθητοποίηση γιατρών και κοινού σε θέματα πρόληψης των σοβαρών νοσημάτων που λαμβάνουν διαστάσεις επιδημίας.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου εμπλουτίζεται με 126 διακεκριμένους προσκεκλημένους ομιλητές διεθνούς εμβέλειας και αναγνωρισιμότητας και περιλαμβάνει σημαντικές διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, προφορικές ανακοινώσεις και δορυφορικά συμπόσια.

Την κήρυξη των εργασιών έχει κληθεί να πραγματοποιήσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, κατά την Τελετή Έναρξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 19:30 μ.μ., στο ξενοδοχείο Divani Caravel (αίθουσα Μακεδονία). Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους επαγγελματίες υγείας και το κοινό.

Κατά την Τελετή Έναρξης θα απονεμηθεί το βραβείο «Β. Μαλάμου» στον καθηγητή Παθολογίας, επί 16 χρόνια διευθυντή της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Διαβητολογικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», Νικόλαο Λ. Κατσιλάμπρο. Το βραβείο θεσμοθετήθηκε από την Ε.Ε.Ε.Π. το 2000, με στόχο να τιμήσει Έλληνες συναδέλφους που διακρίνονται για το ερευνητικό, κλινικό και διδακτικό τους έργο, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Παράλληλα, το «Ασκληπιείο» Βραβείο, μια ετήσια διάκριση η οποία θεσμοθετήθηκε, επίσης, το 2000, με στόχο να τιμήσει Έλληνες συναδέλφους που διέπρεψαν ως μάχιμοι κλινικοί γιατροί στο πεδίο του καθήκοντος, αλλά και έδειξαν ενδιαφέρον για την κλινική έρευνα στο πεδίο της Παθολογίας, θα απονεμηθεί στο συντονιστή διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής και υπεύθυνο του Διαβητολογικού Εξωτερικού Ιατρείου του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, διδάκτορα της Ιατρικής Γεώργιο Α. Χαλιώτη.
 
Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης θα αποτελέσει η απονομή του «Ιπποκράτειου» Βραβείου, που θεσμοθετήθηκε το 1995, με στόχο να τιμήσει διακεκριμένους επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, μαζί με τη συνοδό «Ιπποκράτειο Διάλεξη». Την «Ιπποκράτειο Διάλεξη», η οποία φέρει το όνομα του «πατέρα της Ιατρικής» Ιπποκράτη, θα παρουσιάσει φέτος ο τακτικός Καθηγητής Παθολογίας και Διευθυντής του Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού, Διαβήτη και Διατροφής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βερολίνου, Charité, και διευθυντής του Τμήματος Κλινικής Διατροφής του Γερμανικού Ινστιτούτου Διατροφής Potsdam-Rehbruecke, Βερολίνο, Andreas F. H. Pfeiffer, με θέμα «Παθοφυσιολογία και θεραπεία του λιπώδους ήπατος στον άνθρωπο: Πολλά υποσχόμενα νέα επιτεύγματα» (Pathophysiology and treatment of human fatty liver: Good news). 

Επιπλέον, η Ελληνική Εταιρεία Εσωτερικής Παθολογίας απονέμει ετησίως το Βραβείο «Ηρακλή Φίλη» στην καλύτερη αναρτημένη κλινική εργασία που ανακοινώνεται στο Συνέδριο, με πρώτο συγγραφέα ειδικευόμενο ή ειδικευμένο έως τρία (3) έτη από την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας. Το βραβείο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Δρ Ηρακλή Φίλη, διακεκριμένου ιατρού, ιδρυτικού μέλους και μέλους επί σειρά ετών του Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Π., καθώς και προέδρου της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος, συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 1.000 Ευρώ (δύο βραβεία, από 500 Ευρώ έκαστο), το οποίο προσφέρεται από την οικογένειά του. 

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 (18:00-19:15), θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Λήξης του συνεδρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δοθεί η Διάλεξη Λήξεως με τίτλο «Ηθική Φιλοσοφία και νέα Ιατρική: Γεφυρώνοντας το χάσμα», από τον καθηγητή Βιοχημείας και διευθυντή του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιο Γ. Παπαβασιλείου. Τη Διάλεξη θα συντονίσει ο πρόεδρος του αυνεδρίου καθηγητής Σ. Α. Ράπτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το συνέδριο χορηγεί στους συμμετέχοντες είκοσι τέσσερα (24) Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Επιμόρφωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Ιατρικής Επιμόρφωσης (European Accreditation Council for Continuing Medical Education – EACCME) της Ένωσης Ειδικών της Ιατρικής (Union of Medical Specialists – UEMS), αμοιβαία αναγνωρίσιμα και από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση (American Medical Association – AMA). 

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, της Ελληνικής Ακαδημίας Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.), του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (E.A.S.A.), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Υγείας (Ε.Ι.Η.).