Η ορμόνη της αγάπης κάνει πιο κοινωνικά τα αυτιστικά παιδιά

33

3/12/2013

Η ορμόνης της αγάπης, η οξυτοκίνη, μπορεί να αλλάζει την δραστηριότητα του εγκεφάλου στα παιδιά με αυτισμό και να τα καθιστά πιο κοινωνικά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ωστόσο οι ερευνητές προειδοποιούν ότι δεν πρέπει οι γονείς να σπεύσουν να χορηγήσουν την ορμόνη στα παιδιά τους, διότι η όλη έρευνα βρίσκεται στα αρχικά στάδιά της και μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες.

Ο ρόλος της οξυτοκίνης στα παιδιά με αυτισμό αποτελεί αντικείμενο επισταμένων μελετών, αλλά τα έως τώρα ευρήματα είναι αντιφατικά.

Η νέα μελέτη, όμως, που κατέγραψε την εγκεφαλική δραστηριότητα 17 αυτιστικών παιδιών, ηλικίας 8 έως 16 ετών, έδειξε ότι μπορεί να τα ωφελήσει.

Η οξυτοκίνη είναι μία ορμόνη που εκ φύσεως παράγεται από τον οργανισμό και παίζει ρόλο στον τοκετό και στο «δέσιμο» της μητέρας με το μωρό.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), οι ερευνητές χορήγησαν στα παιδιά δύο ρινικά σπρέι, το ένα εκ των οποίων περιείχε οξυτοκίνη και το άλλο καμία φαρμακευτική ουσία.

Έπειτα από τη λήψη κάθε σπρέι, οι ερευνητές κατέγραφαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των παιδιών την ώρα που έβλεπαν «κοινωνικές» φωτογραφίες ανθρώπινων προσώπων ή «μη κοινωνικές» φωτογραφίες αυτοκινήτων.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κέβιν Πέλφρι, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής στο Εργαστήριο Νευροεπιστήμης Παίδων του Πανεπιστημίου Γέιλ και ειδικός σε θέματα αυτισμού, σε όλα τα παιδιά παρατηρήθηκε αυξημένη δραστηριότητα στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις κοινωνικές καταστάσεις, όταν είχαν πάρει οξυτοκίνη.

«Και τα 17 παιδιά είχαν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα στα τμήματα αυτά, αν και υπήρχαν διακυμάνσεις στην έντασή της», είπε.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά για την οξυτοκίνη, αλλά τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι μπορεί να αυξήσει τις κοινωνικές εγκεφαλικές λειτουργίες και να ελαττώσει τις μη-κοινωνικές. Και αυτό, θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά με αυτισμό να εστιάσουν στις κοινωνικώς σχετικές πληροφορίες».

Το πως ακριβώς δρα η οξυτοκίνη δεν είναι γνωστό, αλλά οι ειδικοί συγκλίνουν ότι αποδίδει καλύτερα όταν χρησιμοποιείται ως βοήθημα της συμπεριφορικής θεραπείας που συνιστάται για τα παιδιά με αυτισμό, παρά όταν χορηγείται ως καθημερινό φάρμακο.

Ο δρ Πέλφρι προειδοποίησε ότι είναι «φρικτή ιδέα» η τακτική μερικών γονέων που δίνουν οξυτοκίνη στα παιδιά τους ερήμην του γιατρού του, διότι «μπορεί να μην δράσει καθόλου ή και να τα βλάψει».

«Το πιο εντυπωσιακό εύρημα στην μελέτη μας δεν είναι ότι επέδρασε η οξυτοκίνη, αλλά ότι με μία ουσία μπορεί να προκληθούν εμφανείς αλλαγές στην δραστηριότητα του εγκεφάλου», είπε. «Αυτό αλλάζει πολλά στις έως τώρα αντιλήψεις για το πόσο αντιμετωπίσιμος είναι ή δεν είναι ο αυτισμός».Πηγή : Web Only