Δράσεις και παρεμβάσεις του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη

150

27/12/2013

Δράσεις και παρεμβάσεις για την πρόληψη και την μείωση της ζήτησης εξαρτησιογόνων ουσιών, πραγματοποιεί ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης, ήδη από τον Δεκέμβριου 2013 έως τις 7 Ιανουαρίου 2014, και ώρες 12.00 έως 21.00, στο ειδικό ξύλινο περίπτερο που έχει στηθεί στην Πλατεία Ναυαρίνου (δίπλα στον Αρχαιολογικό Χώρο).

Συγκεκριμένα, τα εξειδικευμένα στελέχη του ΟΚΑΝΑ κοινωνιοθεραπευτές (street workers) πραγματοποιήσουν δράσεις:

πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης για την μείωση της ζήτησης εξαρτησιογόνων ουσιών
προάσπισης της Δημόσιας υγείας
μείωσης βλάβης
κινητοποίησης ενεργών χρηστών ουσιών για ένταξη σε θεραπευτικά προγράμματα
ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης
διανομής έντυπου ενημερωτικού υλικού
διανομής οδηγού κοινωνικών υπηρεσιών αλληλεγγύης και συνοχής της πόλης, σε ενδιαφερόμενους και σε άτομα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την κοινωνική και οικονομική κρίση.

Στο ξύλινο σπιτάκι της πλατείας Ναυαρίνου παρέχονται κατά τη διάρκεια των δράσεων από τα στελέχη του ΟΚΑΝΑ, καφές, αλμυρά και γλυκά βουτήματα.

Οι παρεμβάσεις τόσο στην συγκεκριμένη περιοχή της Πλατείας Ναυαρίνου όσο και στους γύρω δρόμους, εκεί όπου συχνάζει ενεργός πληθυσμός χρηστών ουσιών καθώς και άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες έχουν στόχο τη μείωση της ζήτησης και των επικίνδυνων αποτελεσμάτων εξαιτίας της προσφοράς εξαρτησιογόνων ουσιών.

Πηγή:parousiazw.gr