Γονίδιο του άγχους αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος

155

20/12/2013

Υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή καρδιακή νόσο συνεπάγεται ένα γονίδιο που σχετίζεται με το άγχος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο PLoS One. 

Οι καρδιοπαθείς με γενετική μετάλλαξη στο συγκεκριμένο γονίδιο έχουν 38% αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή να αποβιώσουν, υποστηρίζουν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ντιουκ. 

Η εξατομικευμένη ιατρική όμως μπορεί να συντελέσει στον εντοπισμό των ψυχολογικών ή φαρμακευτικών θεραπειών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. 

Οι ερευνητές μελέτησαν μια συγκεκριμένη αλλαγή σε ένα σημείο του DNA, η οποία καθιστά το άτομο πιο ευάλωτο στις επιπτώσεις του στρες. 

Οι πάσχοντες από καρδιακά νοσήματα που ήταν επίσης φορείς της συγκεκριμένης γενετικής αλλαγή είχαν 38% αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος ή θανάτου από καρδιακή νόσο μετά από επτά χρόνια, συγκριτικά με ασθενείς που δεν είχαν γενετική μετάλλαξη στο γονίδιο του στρες. Μάλιστα, η παρατήρηση αυτή ίσχυε ακόμη και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν την ηλικία, την παχυσαρκία και το κάπνισμα. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τεχνικές διαχείρισης του στρες και οι φαρμακευτικές θεραπείες μπορούν να μειώσουν τους θανάτους και την ανικανότητα που συνεπάγονται τα εμφράγματα. 

Να σημειωθεί ότι ένα στους δέκα άνδρες και το 3% των γυναικών που συμμετείχαν στο δείγμα των 6.000 καρδιοπαθών της μελέτης είχαν γενετική αλλαγή που σχετίζεται με κακή διαχείριση του άγχους. 

«Κάναμε ένα βήμα πιο κοντά στην εποχή που θα είμαστε ικανοί να εντοπίσουμε τα άτομα που έχουν τον συγκεκριμένο γονότυπο και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακές παθήσεις, ευθύς εξ αρχής», σχολιάζει ο Δρ Ρέντφορντ Γουίλιαμς, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Συμπεριφορικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ντιουκ.

Πηγή: in.gr