Έξυπνο τιπ για εσένα που έχεις δυσανεξία στη λακτόζη

27

9/12/2013

Η συγκεκριμένη δυσανεξία είναι από τις πιο συνηθισμένες, είναι η δυσανεξία που οφείλεται σε έλλειψη του ενζύμου της λακτάσης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί να αφομοιώσει την λακτόζη, το βασικό σάκχαρο δηλαδή του γάλακτος.7 στους 10 Έλληνες υποφέρουν από τη συγκεκριμένη δυσανεξία έχοντας τα εξής συμπτώματα, έντονο φούσκωμα, διάρροια, πρήξιμο και κάποιες φορές ναυτία.
Όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση γάλακτος και των προϊόντων του και να προτιμούν τα προϊόντα χωρίς λακτόζη που κυκλοφορούν στο εμπόριο. 

Tip!Ένα καλό «κόλπο» για να μειώσετε τη λακτόζη από το γάλα είναι να το βράσετε!

Όμως υπάρχει και η κρυμμένη λακτόζη και εκεί χρειάζεται προσοχή…Επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα δημητριακά, τα μπισκότα, τα κέικ, οι έτοιμες σάλτσες και τα ντρέσινγκς περιέχουν λακτόζη ως πρόσθετο  πρέπει ένας άνθρωπος με τη συγκεκριμένη δυσανεξία να τα ελέγχει προσεκτικά πριν τα καταναλώσει.

Χρήσιμο είναι να διαβάζουν τις ετικέτες τροφίμων και να αποφεύγουν όσα προϊόντα αναφέρεται ότι περιέχουν “ίχνη γάλακτος”, “ορό γάλακτος”, “γάλα σε σκόνη”, “ξηρά/στερεά γάλακτος”, “καζεΐνη”.

Για τους ειδικούς, η δυσανεξία στη λακτόζη, δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία. Είναι όμως βασανιστική για τον ασθενή λόγω των ενοχλητικών και έντονων συμπτωμάτων με τα οποία εκδηλώνεται.