ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Search

Τη γλωσσική ανάπτυξη των βρεφών βοηθούν τα νανουρίσματα

95

4/11/2013

Το έμβρυο έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τη φωνή της μητέρας του πριν γεννηθεί, καθώς επίσης να θυμάται τραγούδια και νανουρίσματα για καιρό μετά τη γέννησή του, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη γλωσσική ανάπτυξή του, υποστηρίζουν φινλανδοί ερευνητές σε άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE. 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, με επικεφαλής τη Δρ Μίνα Χουοτιλάϊνεν, έκαναν πειράματα με 24 γυναίκες στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης τους και τα επανέλαβαν μετά τη γέννηση των παιδιών. Οι μισές έγκυες τραγουδούσαν επί πέντε μέρες την εβδομάδα, ενώ οι υπόλοιπες όχι.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εγκέφαλοι των βρεφών που, όσο ήταν στη μήτρα, είχαν ακούσει τις μελωδίες των νανουρισμάτων από την μητέρα τους, αντιδρούσαν πολύ πιο έντονα, όταν άκουγαν τα ίδια νανουρίσματα αμέσως μετά τη γέννησή τους, αλλά και μέχρι την ηλικία των τεσσάρων μηνών. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο τα έμβρυα ακούνε μέσα στην κοιλιά της μητέρας τους, αλλά επίσης ότι θυμούνται αυτά που έχουν ακούσει για μήνες μετά τη γέννησή τους. Αυτή η ικανότητα πρώιμης μνήμης και μάθησης, κατά τους ερευνητές, μπορεί να βοηθά στην ανάπτυξη της ικανότητας ομιλίας του παιδιού. 

Από την άλλη, οι ερευνητές επισημαίνουν πως οι δυσάρεστοι ή πολύ δυνατοί ήχοι που γίνονται αντιληπτοί από το έμβρυο μέσα στη μήτρα (π.χ. εξαιτίας του θορυβώδους περιβάλλοντος εργασίας της εγκύου μητέρας), πιθανώς έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε βάθος χρόνου μετά τη γέννησή του.