«Σπα» χλωρίνης θεραπεύουν δερματικές παθήσεις

87

18/11/2013

Το διάλυμα χλωρίνης που χρησιμοποιούμε για τις δουλειές του σπιτιού θα μπορούσε πιθανώς να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μερικών δερματοπαθειών, ή ακόμα και για να επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μία ομάδα επιστημόνων από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον δερματολόγο δρ. Thomas Leung, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Journal of Clinical Investigation», πραγματοποίησε μια σειρά από μπάνια με διάλυμα χλωρίνης σε πειραματόζωα και παρατήρησε πως επιβράδυναν τη δερματική φλεγμονή που δημιουργείται από την έκθεση σε ραδιενεργή ακτινοβολία.

Ωστόσο, οι επιστήμονες τόνισαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι ασθενείς να ρίχνουν χλωρίνη απευθείας πάνω στο δέρμα τους.

Διάλυμα χλωρίνης σε μεγάλη αραίωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ήδη για την καταπολέμηση των εκζεμάτων, αλλά οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμα αν αυτή η δράση είναι αντιφλεγμονώδης ή αντιμικροβιακή, καθώς η χλωρίνη σκοτώνει μερικά βακτήρια του δέρματος.

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές έδειξαν ότι η χλωρίνη δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα, με τρόπο που βοηθά στην καταπολέμηση της δερματικής φλεγμονής, η οποία αποτελεί φυσικό κομμάτι της ανοσολογικής αντίδρασης στη μόλυνση αλλά μπορεί να εξελιχθεί ανεξέλεγκτα με συνέπειες όπως το έκζεμα.

Οι πρώτες δοκιμές σε δερματικά κύτταρα έδειξαν ότι χαμηλές δόσεις χλωρίνης κατάφεραν να μπλοκάρουν μία χημική ουσία που προκαλεί τη φλεγμονώδη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα μπάνια χλωρίνης στα ποντίκια κατάφεραν να μειώσουν τη δερματική βλάβη από την έκθεσή τους στην ακτινοβολία (όπως αυτή που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του καρκίνου).

Όπως υποστήριξε ο δρ. Leung, η φθηνή αυτή μέθοδος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε άλλες φλεγμονώδεις δερματικές βλάβες, όπως το διαβητικό έλκος και την παρατεταμένη κατάκλιση, για τα οποία δεν υπάρχει θεραπεία και ταλαιπωρούν πλήθος ανθρώπων.

Η ίδια έρευνα έδειξε ακόμα πως η αραιωμένη χλωρίνη κάνει το δέρμα πιο νεανικό. Πιο συγκεκριμένα, μετά από δύο εβδομάδες με μπάνια χλωρίνης, τα ποντίκια είχαν πιο παχύ δέρμα και παρήγαγαν περισσότερα δερματικά κύτταρα. Αυτό όμως ήταν ορατό μόνο στο μικροσκόπιο, καθώς τα ποντίκια δεν έδειχναν πιο νέα με το μάτι.

Πλέον, οι επιστήμονες ελπίζουν πως σύντομα θα καταφέρουν να δοκιμάσουν τη μέθοδο και σε ανθρώπους.

Πηγή: BBC