Σεξ και υγεία σημειώσατε Χ

154

5/11/2013

 • Η σεξουαλική δραστηριότητα δεν αποτελεί μόνο μία απόλαυση για το ζευγάρι αλλά χαρίζει τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες μία καλή ποιότητα ζωής εξασφαλίζοντας έτσι μία ισορροπία στον οργανισμό. Το υγιές σεξ πλέον όπως φαίνεται δεν είναι μόνο πάθος και ευχαρίστηση αλλά και ένα είδος «φαρμακευτικής προστασίας» του οργανισμού μας απέναντι στις καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά επεισόδια ακόμα και απέναντι στον θάνατο.

  Ας δούμε αναλυτικότερα τα κύρια οφέλη του: Αύξηση της παραγωγής τεστοστερόνης και στα δυο φύλα Απώλεια βάρους και βελτίωση της γενικής κατάστασης του σώματος Μείωση του κινδύνου κατάθλιψης Βελτίωση της οσμής και όλων των άλλων αισθήσεων Ανακούφιση από τον πόνο περιόδου την δυσμηνόρροια Μείωση του κινδύνου για γρίπη και κρυολόγημα με την επερχόμενη αύξηση της αντισωματικής άμυνας του οργανισμού Καλύτερος έλεγχος της ουροδόχου κύστεως στις γυναίκες και σύσφιξη.

  Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα! Αρχικά για το ισχυρό φίλο. Σε σεξουαλική δραστηριότητα, το σεξ αυξάνει την παραγωγή της τεστοστερόνης από τους όρχεις των ανδρών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μετά από το σεξ αυξάνεται στο αίμα η προλακτίνη.. Αυτή επιδρά στο στέλεχος του εγκεφάλου όπου βοηθά στην ανάπτυξη νευρώνων του συστήματος της οσμής.

  Επίσης στον άνδρα μόλις πριν από τον οργασμό, αυξάνεται κατά 5 φορές από τα φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα η ορμόνη οξυτοκίνη η οποία προκαλεί την έκκριση από τον εγκέφαλο στο αίμα των ενδορφινών. Οι ενδορφίνες, ουσίες ανάλογες της μορφίνης οι οποίες παράγονται ενδογενώς από τον εγκέφαλο, ανακουφίζουν από πολλές μορφές πόνου όπως πονοκέφαλους, ημικρανία και πόνους από αρθρίτιδα.

  Και τώρα ώρα για τις γυναίκες! Στις γυναίκες το σεξ συμβάλλει σε αυξημένη σύνθεση οιστρογόνων που μειώνουν τον πόνο που παρατηρείται κατά την περίοδο καθώς επίσης προστατεύει τον οργανισμό τοπικά, στα σημεία εισόδου όπου εισέρχονται αρχικά διάφοροι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

  Το γεγονός αυτό μειώνει τον κίνδυνο για γρίπη και κρυολόγημα. Η σύσφιξη των μυών του πατώματος της λεκάνης, είναι αναπόσπαστο μέρος των μυϊκών δραστηριοτήτων κατά το σεξ.

  Δείτε όμως και αυτό! Σε έρευνες που έγιναν σε γυναίκες των οποίων οι σεξουαλικοί σύντροφοι δεν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό, βρέθηκε ότι αυτές είχαν λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από κατάθλιψη σε σύγκριση με τις γυναίκες των οποίων οι σύντροφοι χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό.

  Και αυτό γιατί η ορμόνη προσταγλανδίνη που περιέχεται μέσα στο σπέρμα, απορροφάται από το γυναικείο γεννητικό σύστημα, τροποποιεί ορμονικούς μηχανισμούς και μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

  Έτσι αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε το υγιές σεξ με τον σύντροφό μας έτσι ώστε να έχουμε μία σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

  Επιμέλεια: Εύη Γεράκη