Σεμινάριο Γυναικολογίας στη Θεσσαλονίκη

93

21/11/2013

Τα γυναικολογικά προβλήματα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία είναι περισσότερο συχνά, από ότι πιστεύεται. Πολλές φορές, οι μητέρες ανησυχούν για ερεθισμούς ή άλλα ενοχλήματα από τη γεννητική περιοχή των μικρών κοριτσιών. Οι έφηβες κοπέλες, συχνά, δεν καταφεύγουν στους γονείς τους ή στους ειδικούς και έχουν ελλιπή πληροφόρηση για θέματα σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει στο σώμα τους η ωρίμανση, την αντισύλληψη, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και τον προληπτικό εμβολιασμό εναντίον του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Τέλος, οι μαιευτήρες – γυναικολόγοι και οι παιδίατροι δεν είναι πάντα καλά ενημερωμένοι για τη διάγνωση και αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων αυτής της ηλικιακής ομάδας, καθώς δεν τα συναντούν αρκετά συχνά στην καθημερινή κλινική πράξη.

Αυτά τα θέματα και άλλα, πιο ειδικού ενδιαφέροντος, θα συζητηθούν κατά το 1ο Σεμινάριο «Πρόσφατες Εξελίξεις στην Παιδική και Εφηβική Γυναικολογία», που θα λάβει χώρα στις 22 – 23 Νοεμβρίου 2013, στη Θεσσαλονίκη, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο χώρο της ΔΕΘ, από την Α΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας.

Οι διαταραχές της έμμηνης ρύσης αποτελoύν την πιο συχνή (40%) γυναικολογική αιτία προσέλευσης στο γιατρό κατά την εφηβική ηλικία. Εκδηλώνονται είτε ως ελάττωση (< 21 ημέρες) ή αύξηση (> 35 ημέρες) της διάρκειας του κύκλου, είτε ως παρατεταμένη αιμορραγία, που συμβαίνει τα πρώτα έτη μετά την έναρξη της περιόδου και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αναιμία. Τις περισσότερες φορές οφείλονται σε ανωριμότητα της κυκλικής έκκρισης των ορμονών. Σπανιότερα, οφείλονται σε διαταραχές στην πήξη του αίματος (νόσος von Willebrand).

Μερικές φορές, η εμφάνιση της έμμηνης ρύσης (εμμηναρχή) μπορεί να καθυστερήσει (> 14 ετών στά κορίτσια, που δεν εμφανίζουν κανένα άλλο σημείο εφηβείας, και > 16 ετών, όταν έχουν αναπτυχθεί οι μαστοί και η τρίχωση). Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι φυσιολογική ή να οφείλεται σε ανωμαλίες των χρωματοσωμάτων, απλασία της μήτρας, άλλες συγγενείς ανωμαλίες του γεννητικού συστήματος, ορμονικές διαταραχές, υποσιτισμό, διαταραχές της διατροφής (νευρογενής ανορεξία) και έντονη αθλητική δραστηριότητα. Πολύ συχνή αιτία καθυστερημένης εμφάνισης της έμμηνης ρύσης ή διαταραχών της αποτελεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, νόσημα που έχει γενετική βάση και επιβαρύνεται με την εμφάνιση παχυσαρκίας κατά την εφηβεία.

Η εμφάνιση της έμμηνης ρύσης (εμμηναρχή) πριν την ηλικία των 10 ετών ή η αύξηση των μαστών (θηλαρχή) πριν τα 8 έτη αποτελεί, συνήθως, φυσιολογικό φαινόμενο. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να οφείλονται σε όγκους της υπόφυσης ή των ωοθηκών, υποθυρειδισμό ή κύστεις της ωοθήκης. Η εμφάνιση αρρενοποίησης μπορεί να οφείλεται σε σύνδρομα, όπως η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων. Πιό σπάνιο φαινόμενο αποτελεί η γέννηση παιδιού με αμφίβολα έξω γεννητικά όργανα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά ανατομικοί και ορμονικοί παράγοντες, ώστε να τεθεί η ορθή διάγνωση και να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις από την ομάδα των επαγγελματιών της υγείας, που πρέπει να περιλαμβάνει νεογνολόγους, παιδιάτρους , ενδοκρινολόγους, ψυχολόγους και ειδικούς χειρουργούς (γυναικολόγους , ουρολόγους, πλαστικούς χειρουργούς), για τον καθορισμό του φύλου και τις διορθωτικές εγχειρήσεις που ίσως απαιτηθούν.

Άλλο συχνό πρόβλημα (5%) αποτελεί ο πόνος στην κοιλιά, που μπορεί να οφείλεται στην έμμηνο ρύση (δυσμηνόρροια), σε φλεγμονές των γεννητικών οργάνων από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια και ο γονόκοκκος ή σε κύστεις ή όγκους των ωοθηκών.

Το 40% των κοριτσιών που προσέρχονται στο γυναικολόγο ή τον παιδίατρο εμφανίζουν αιδοιοκολπίτιδα, με τη μορφή ερεθισμού, υγρών ή κνησμού στα έξω γεννητικά όργανα. Τα παιδιά εκτίθενται σε μικρόβια, όταν λερώνονται με χώματα στο παιχνίδι, δεν πλένουν τα χέρια τους και ακουμπούν την περιοχή. Συχνά, η περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων μολύνεται από παθογόνους οργανισμούς του αναπνευστικού συστήματος, κατά τη διάρκεια κρυολογήματος. Η φυσική άμυνα της περιοχής είναι ελαττωμένη στα παιδιά, καθώς δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως τα μεγάλα χείλη του αιδοίου, η τρίχωση και το όξινο περιβάλλον του κόλπου. Εκτός από μικροβιακές, αιτίες ερεθισμού στην περιοχή αποτελούν δερματολογικές παθήσεις, αλλεργία ή τραυματισμοί.

Σημαντικό θέμα της Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας αποτελεί η σεξουαλική υγεία των νέων, με την αποφυγή των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και των ανεπιθυμήτων εγκυμοσυνλων, καθώς και την ορθή επιλογή αντισύλληψης. Στην Ελλάδα, το 47% των εφήβων ηλικίας 15 – 19 ετών έχουν ξεκινήσει τις σεξουαλικές σχέσεις. Η σωστή ενημέρωση για τις μεθόδους αντισύλληψης είναι πολύ καλύτερη από την άγνοια ή τις αόριστες συμβουλές για αποχή. Το αντισυλληπτικό δισκίο αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο. Ο αντισυλληπτικός κολπικός δακτύλιος και τα ενέσιμα σκευάσματα μακράς διαρκείας είναι πρακτικά, καθώς δεν απαιτούν καθημερινή λήψη. Η ορμονική αντισύλληψη πρέπει συνδυάζεται με τη χρήση προφυλακτικού, σε όλες τις περιπτώσεις.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) εμφανίζεται συχνά κατά την εφηβεία. Έχει υπολογιστεί ότι το 54% των εφήβων κοριτσιών 13,5 – 19 ετών είναι θετικές σε κάποιον τύπο του ιού HPV. Το 4% των νέων κοριτσιών υποβάλλονται σε παρατεταμένες και επώδυνες θεραπείες για κονδυλώματα και ένα μικρότερο ποσοστό εμφανίζει βλάβες στον τράχηλο της μήτρας. Οι τελευταίες, στις περισσότερες περιπτώσεις, υποχωρούν. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις, μπορούν να οδηγήσουν, αργότερα, σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το άγχος που προκαλεί η παρακολούθηση αυτών των βλαβών και οι πιθανές επιπτώσεις τους στη μελλοντική γονιμότητα των κοριτσιών αποτελούν σημαντικά κοινωνικά θέματα. Ο εμβολιασμός κατά την ηλικία των 12-15 ετών φαίνεται να είναι απόλυτα ασφαλής και προστατεύει ολοκληρωτικά από την εμφάνιση και τις επιπτώσεις της λοίμωξης από HPV. Στις χώρες όπου τα κορίτσια εμβολιάζονται συστηματικά κατά τη σχολική ηλικία, τα νοσήματα που σχετίζονται με τον ιό έχουν ελαττωθεί σημαντικά. Διεθνείς μελέτες έδειξαν ότι αποτελεί σφάλμα να θεωρείται από τους γονείς ότι το εμβόλιο αποτελεί διαβατήριο για πρώιμη έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας.

Τα θέματα αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε αυτήν την εκδήλωση, με τη συγκεκριμένη έκταση και βάθος. Πιο συγκεκριμένα, επιχειρείται η προσέγγιση του ευρέος και σύγχρονου αυτού αντικειμένου με ολοκληρωμένο τρόπο, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων, που ασχολούνται με το θέμα σε καθημερινό, κλινικό επίπεδο και εξειδικεύονται στην Παιδική και Εφηβική Γυναικολογία. Εκτός από τα θέματα που απευθύνονται σε γιατρούς, ένα μέρος του Σεμιναρίου είναι ανοικτό στο κοινό: οι νέες κοπέλες, οι γονείς τους και οι εκπαιδευτικοί προσκαλούνται να το παρακολουθήσουν.

Πηγή:thestival.gr