Ο παιδικός εκφοβισμός επηρεάζει την οικονομική εξέλιξη του ατόμου

178

12/11/2013

Ο παιδικός εκφοβισμός μπορεί να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στη ζωή των ατόμων που βίωσαν ένα τέτοιο περιστατικό, σύμφωνα με βρετανική μελέτη διεξήχθη στην Ελλάδα και πρόκειται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Manpower. 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin, με επικεφαλής τον λέκτορα Νίκο Δρυδάκη, διαπίστωσαν ότι μεσοσταθμικά, τα θύματα παιδικού εκφοβισμού λαμβάνουν μισθούς χαμηλότερους κατά 2,1% από τον μέσο όρο, έχουν πιθανότητες επαγγελματικής απασχόλησης μειωμένες κατά 3,3%, ενώ έχουν κατά 4,1% λιγότερες πιθανότητες να συμμετάσχουν στην αγορά εργασίας (είτε ως απασχολούμενοι, είτε αναζητώντας δουλειά). Επίσης, τα θύματα εκφοβισμού έχουν κατά 18,5% μικρότερες πιθανότητες να είναι κάτοχοι πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης ή να έχουν προχωρημένες λεκτικές δεξιότητες και γνώσεις πληροφορικής.

Από τη συμπεριφορική μελέτη στην οποία πήραν μέρος 7.500 άτομα από την Ελλάδα, ηλικίας από 18 έως 65 ετών, από τα οποία το 8,4% παραδέχτηκε ότι είχε υποστεί εκφοβισμό σε συχνή ή αδιάκοπη βάση κατά την παιδική ηλικία, παρατηρήθηκε επίσης ότι οι ομοφυλόφιλοι, οι μετανάστες και οι άντρες επηρεάζονται περισσότερο από τον εκφοβισμό, όσον αφορά στο ποσοστό απασχόλησης και το ύψος του μισθού. 

Για παράδειγμα, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες που είχαν πέσει θύματα εκφοβισμού ως παιδιά λαμβάνουν μισθούς χαμηλότερους κατά 12,4% από τον μέσο όρο, οι μετανάστες μειωμένους κατά 4,1% και οι άντρες κατά 6,1%.

«Οι περισσότερες οικονομικές μελέτες για τον καθορισμό των μισθών έχουν επικεντρωθεί στις παραδοσιακές μεταβλητές του ανθρώπινου κεφαλαίου, όπως είναι η εκπαίδευση και οι δεξιότητες. Ωστόσο, ο εκφοβισμός θα έπρεπε να απασχολεί περισσότερο τους οικονομολόγους, καθώς οι επιπτώσεις του μπορούν να επηρεάσουν το μέλλον της απασχόλησης των ατόμων», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, Νίκος Δρυδάκης.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ