Μάθε δεύτερη γλώσσα κι άστηνε!

204

7/11/2013

Η διγλωσσία φαίνεται πως καθυστερεί την εκδήλωση άνοιας και Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Παλιότερες μελέτες ατόμων με Αλτσχάιμερ στον Καναδά είχαν δείξει πως όσοι γνώριζαν και μιλούσαν μία δεύτερη γλώσσα, πέραν της μητρικής τους, άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα άνοιας κατά μέσο όρο 4 με 5 χρόνια αργότερα, σε σχέση με όσους μιλούσαν μόνο μία γλώσσα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευρολόγο Suvarna Alladi του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών Nizam και τον Thomas Bak του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό“Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, θέλοντας να διαπιστώσουν αν όντως η γλώσσα παίζει ρόλο στην καθυστέρηση της άνοιας, μελέτησαν περίπου 650 ανθρώπους με μέση ηλικία 66 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με άνοια και Αλτσχάιμερ. Οι μισοί εξ αυτών μιλούσαν τουλάχιστον δύο γλώσσες.

Η έρευνα έδειξε ότι, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως το μορφωτικό επίπεδο, όσοι μιλούσαν μία δεύτερη γλώσσα εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα άνοιας και Αλτσχάιμερ 4 με 5 χρόνια αργότερα από τους μονόγλωσσους, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει ακόμα και μεταξύ όσων ανθρώπων είναι αναλφάβητοι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ομιλία πάνω από μιας γλώσσας «οδηγεί σε καλύτερη ανάπτυξη εκείνων των περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν τις εκτελεστικές λειτουργίες και την προσοχή, πράγμα που μπορεί να παρέχει προστασία από την εκδήλωση άνοιας».

Ο Bak εξετάζει τώρα κατά πόσο τα άτομα που μαθαίνουν εκ των υστέρων μία δεύτερη γλώσσα ωφελούνται το ίδιο από νευρολογικής πλευράς με όσους είναι δίγλωσσοι αμέσως μετά τη γέννησή τους.

Πηγή: New Scientist