Και ο κρατήρας καλά κρατεί… ‘’οι Πύλες της Κολάσεως’’

203

28/11/2013

Ένας απίστευτος κρατήρας που βράζει στο  χωρίο Ντερβέζε στο Τουρκμενιστάν αποκαλύφθηκε μέσα από μία τυχαία γεώτρηση από Σοβιετικούς και ακόμα εξακολουθεί να φλέγεται κάνοντας τους κατοίκους-και όχι μόνο να απορούν.

Ο λόγος για έναν ενεργό κρατήρα η αλλιώς όπως το ονομάζουν οι κάτοικοι του χωριού στο Τουρκμενιστάν η  «Πύλη της Κολάσεως», που εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια προβληματίζει ακόμα και τους επιστήμονες.

Πώς όμως ανακαλύφθηκε ο κρατήρας αυτός;

Ουσιαστικά όλα οδηγήθηκαν τυχαία σε αυτήν την αποκάλυψη, αφού το 1971 πραγματοποίησαν Σοβιετικοί απλές γεωτρήσεις κρίνοντας πως η περιοχή ήταν πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου.

Στην πορεία των διαδικασιών αυτών το έδαφος σταδιακά υποχωρούσε με αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός κρατήρα αρκετά επικίνδυνου, αφού το μεθάνιο που βγαίνει στην επιφάνεια καθίσταται άκρως καταστροφικό για τους ντόπιους. Έτσι προκειμένου να βρεθεί μία λύση, οι επιστήμονες αποφάσισαν να κάψουν τα αποθέματα που βρίσκονταν μέσα σε αυτές τις ανεξήγητες «πύλες» που ανοίγονταν μπροστά τους.

Πίστευαν βέβαια πως όλο αυτό θα λάμβανε τέλος μέσα σε λίγες μέρες όμως δυστυχώς όπως φαίνεται δεν έχει σταματήσει την αναπαραγωγή του δηλητηριώδους  αερίου.

Μέσα σε όλο αυτό το ανεξήγητο φαινόμενο δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν μετά από 4δεκαετίες το χωρίο αυτό ως τουριστικό προορισμό.

 

Επιμέλεια: Εύη Γεράκη