Κίνδυνος πνευμονίας από τα βρώμικα πνευστά όργανα

195

12/11/2013

Μία σπάνια μορφή πνευμονίας ανέπτυξε ένας 68χρονος μουσικός από την Ατλάντα, των ΗΠΑ, εξαιτίας του κλαρινέτου του το οποίο δεν είχε καθαρίσει επί 30 χρόνια.

Ο άντρας εκδήλωσε μία πνευμονοπάθεια που είθισται να αποκαλείται πνεύμονας του σαξοφώνου και οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση σε έναν μύκητα ο οποίος αναπτύσσεται στο εσωτερικό των μουσικών οργάνων.

Η ασθένεια προκαλεί ευρεία γκάμα συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων ο συριγμός και ο βήχας, τα οποία συνεχίζονται έως ότου απολυμανθεί το μουσικό όργανο.

Η δρ Μαρίσα Σαμς, από την Κλινική Άσθματος των Ενηλίκων, Αλλεργιών & Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Έμορυ, στην Ατλάντα, εξήγησε ότι κάθε φορά που ο 68χρονος έπαιζε κλαρινέτο, εισέπνεε τον μύκητα.

Ο άντρας υπέφερε επί έναν χρόνο και τα συμπτώματά του δεν ανταποκρίνονταν σε θεραπεία με εισπνεόμενα φάρμακα, στεροειδή και αντιβιοτικά.

Απευθύνθηκε στο κέντρο του Έμορυ όπου μία ακτινογραφία αποκάλυψε ότι οι πνεύμονές του ήταν γεμάτοι βλέννα και αποφράξεις. Περαιτέρω εξετάσεις έδειξαν ότι έπασχε από αλλεργία σε δύο μύκητες, ενώ στο εσωτερικό του κλαρινέτου του εντοπίστηκε και τρίτος (ένας μύκητας που λέγεται μύκητας exophiala).

«Οι συγκεντρώσεις του μύκητα στο κλαρινέτο ήταν εντυπωσιακές», είπε χαρακτηριστικά η δρ Σαμς, παρουσιάζοντας την περίπτωση του 68χρονου στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας (ACAAI), το οποίο διεξήχθη στη Βαλτιμόρη.

Οι γιατροί του Έμορυ χορήγησαν στον ασθενή και άλλα στεροειδή και του ζήτησαν να απολυμάνει το κλαρινέτο του – και η υγεία του βελτιώθηκε δραματικά.

«Αυτού του είδους η πνευμονία δεν υποχωρεί μόνο με στεροειδή», επισήμανε η δρ Σαμς. «Απαραίτητο είναι να γίνει απολύμανση του μουσικού οργάνου, ειδάλλως τα συμπτώματα δεν θα υποχωρήσουν».

Δεν είναι η πρώτη φορά που μουσικός αρρωσταίνει από το βρώμικο όργανο που παίζει. Τον περασμένο Μάρτιο, ένας 78χρονος παίκτης της γκάιντας κόντεψε να πεθάνει από μία πνευμονοπάθεια που κόλλησε από το μουσικό όργανο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν επί μέρες στα πνευστά όργανα που δεν καθαρίζονται, γι’ αυτό και συνιστούν στους μουσικούς να τα αποστειρώνουν συστηματικά.

ΠΗΓΗ:tanea.gr