Θεσσαλονίκη: Κοινωνικό τσίρκο στις γειτονιές της πόλης

188

1/11/2013

Δυο γειτονιές της Θεσσαλονίκης, ο πεζόδρομος της Ικτίνου και η Πλατεία Τερψιθέας στην Άνω Πόλη, θα ζωντανέψουν το διήμερο 1-2 Νοεμβρίου με παραστάσεις και εργαστήρια τσίρκου για μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για το Κοινωνικό Τσίρκο, που συνδιοργανώνεται από την «Σχεδία στην Πόλη» και τη Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014.

Οι παράστασεις Κοινωνικού Τσίρκου περιλαμβάνουν ζογκλερική, ακροβατικά, clowning και οι νέοι καλλιτέχνες επιλέγουν θέματα που «μιλούν» για τη φιλία, τη συνεργασία και την αποδοχή με έναν τρόπο βασισμένο στο χιούμορ. Στα εργαστήρια, το κοινό μπορεί να πειραματιστεί, με τη βοήθεια των εκπαιδευτών στη ζογκλερική, τα ξυλοπόδαρα και το μακιγιάζ προσώπου.

Μέσω του Κοινωνικού Τσίρκου οι καλλιτέχνες «σπάνε» την καθημερινή ρουτίνα στην πόλη και διδάσκουν τεχνικές τσίρκου σε παιδιά και νέους. Παράλληλα βοηθούν όσους συμμετέχουν να αναπτύξουν ατομικές και κοινωνικές δεξιότητες, όπως η δημιουργική έκφραση, η επικοινωνία κι η συνεργασία, να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους κι όλα αυτά μέσα σ” ένα διασκεδαστικό κλίμα.

Οι νέοι εθελοντές, που θα επιμεληθούν τη διοργάνωση, συμμετέχουν ήδη ενεργά σε μια δράση για το κοινωνικό τσίρκο (δράση1.2, εθνική πρωτοβουλία νέων, Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση») και έχουν αποκτήσει σημαντικές εμπειρίες, καθώς μοιράζονται στιγμές μάθησης και δημιουργίας με παιδιά και έφηβους Ρομά, στον Δενδροπόταμο.

Στα εργαστήρια των εκδηλώσεων πρόκειται να συμμετάσχουν και έφηβοι Ρομά σε μια προσπάθεια να βγουν από τη γειτονιά τους και να έχουν ευκαιρίες κοινωνικής ένταξης.

Η εθελοντική ομάδα νέων παιδαγωγών, εμψυχωτών και καλλιτεχνών «Σχεδία στην πόλη» δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Στόχος της είναι, μέσα από τις τέχνες και το παιχνίδι, να ευαισθητοποιήσει την κοινότητα σε κοινωνικά ζητήματα, να υποστηρίξει παιδιά και νέους με λιγότερες ευκαιρίες και να προωθήσει την ιδέα του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζει εθελοντικά προγράμματα, πρωτότυπες δράσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, βιωματικά σεμινάρια και εκδηλώσεις σε συνεργασία με ομάδες και φορείς της πόλης.