Η συστηματική άθληση συντελεί σε καλή υγεία στην τρίτη ηλικία

106

26/11/2013

Η συστηματική φυσική δραστηριότητα στην τρίτη ηλικία μπορεί να τριπλασιάσει τις πιθανότητες καλής υγείας για τους ηλικιωμένους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine.

Αν και δεν υπάρχει επιστημονική ομοφωνία, ως «καλή υγεία» στην τρίτη ηλικία νοείται η απουσία χρόνιας πάθησης, σοβαρής ψυχικής διαταραχής ή σημαντικός περιορισμός των σωματικών ικανοτήτων και η διατήρηση σταθερής καλής ψυχικής υγείας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Μαρκ Χάμερ, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για οκτώ χρόνια 3.500 άτομα, κατά μέσο όρο 64 ετών και διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν συστηματικά ήπια ή έντονη σωματική άσκηση είχαν επταπλάσιες πιθανότητες να έχουν καλή ποιότητα ζωής. Οι πιθανότητες τριπλασιάζονταν για εκείνους που είχαν αρχίσει πρώτη φορά να γυμνάζονται το διάστημα 2000-2010.

Στο τέλος της μελέτης μάλιστα, ένα στα πέντε άτομα απολάμβανε «καλής υγείας» ενώ μόνο τέσσερις στους δέκα είχε εκδηλώσει κάποια χρόνια παθολογική κατάσταση, ένας στους πέντε υπέφερε από κατάθλιψη ή άλλη ψυχική διαταραχή και μόνο το ένα τρίτο του δείγματος έπασχε από κάποια ανεπάρκεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές συνεκτίμησαν παράγοντες που επηρεάζουν τη γήρανση του οργανισμού, όπως το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα, αλλά τα συμπεράσματά τους δεν μεταβλήθηκαν.

«Η μελέτη μας υποστηρίζει τις πολιτικές υγείας που έχουν ως στόχο την παρακίνηση των ηλικιωμένων να μένουν σωματικά ενεργοί, έστω και σε προχωρημένη ηλικία», σημειώνουν οι επιστήμονες.