Ενας στους τρεις Ελληνες δανείζεται για να πληρώσει τους λογαριασμούς

92

20/11/2013

Στοιχεία σοκ για την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων προύπτουν από πρόσφατη έρευνα της ολλανδικής εταιρείας έρευνας αγοράς Trendbox η οποία διαπιστώνει ότι ένας στους τρεις Ελληνες δανείζεται για να πληρώσει τους λογαριασμούς του, πάνω από το 40% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για αξιοπρεπή διαβίωση και το ίδιο ποσοστό σκέφτεται σοβαρά να μεταναστεύσει.

Συγκεκριμένα, σύμφων με τη συγκεκριμένη έρευνα, όπως αναφέρει η Deutshe Welle, το 38% δανείζεται χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς του και έτσι η Ελλάδα αναδεικνύεται πρώτη σε αυτό  τον τομέα. Συνήθως απευθύνονται σε μέλη της οικογενείας τους και φίλους, ενώ πολλοί επιβαρύνουν δυσανάλογα τις πιστωτικές τους κάρτες. Επίσης, οι επτά στους δέκα πιστεύουν ότι περισσότερο από το 50% των συμπατριωτών τους αδυνατεί να πληρώσει εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς του.

Οι περισσότεροι λογαριασμοί που μένουν απλήρωτοι ή εξοφλούνται εκπρόθεσμα είναι οι λογαριασμοί των εταιρειών κοινής ωφέλειας και τα πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΟΚ, αναφέρεται στο πόρισμα της έρευνας.

Πάντως, το 67% συμφωνεί ότι οι λογαριασμοί θα πρέπει να εξοφλούνται εμπρόθεσμα, ωστόσο το 57% αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να αντεπεξέρχεται κάθε μήνα στις υποχρεώσεις του.

Οι Ελληνες, βάσει της συγκεκριμένης έρευνας, θεωρούν την απώλεια της θέσης εργασίας και κατά δεύτερον τις μειώσεις των μισθών τους ως τους λόγους που ευθύνονται για την κακή οικονομική οτυς κατάσταση. Ως εξίσου σημαντικός λόγος αναφέρεται η αύξηση της φορολογίας (εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ.) και οι τιμές του πετρελαίου.