Εγκυρότερη πρόγνωση του εμφράγματος με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων

99

11/11/2013

Διαγνωστική τεχνική που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου προβλέπει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος, καθώς εντοπίζει τις αθηρωματικές πλάκες που κινδυνεύουν να αποκολληθούν να και προκαλέσουν θρόμβωση.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου The Lancet, ο Δρ Μαρκ Ντιουεκ και οι συνεργάτες του με τη βοήθεια της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ-CT) μπορούν να εντοπίσουν με περισσότερη ακρίβεια τις «ζώνες κινδύνου» του καρδιαγγειακού συστήματος. Βέβαια, η ΡΕΤ-CT που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται για την ανίχνευση καρκινικών όγκων, θα πρέπει να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερο δείγμα καρδιοπαθών προτού εισαχθεί στην καθημερινή κλινική πρακτική. 

Τα κλασσικά καρδιολογικά τεστ δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν τις επικίνδυνες πλάκες που σχηματίζονται από τη συσσώρευση λιπιδίων στις αρτηρίες. Η νέα τεχνική φιλοδοξεί να αποκαλύψει ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν, χωρίς να το γνωρίζουν.

Η ΡΕΤ-CT με τη βοήθεια μιας ραδιενεργής ουσίας, «φωτίζει» τις τυχόν επικίνδυνες αθηρωματικές πλάκες που φράζουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά, και παράλληλα παράγει πολύ υψηλής ανάλυσης εικόνες που απεικονίζουν την καρδιά και τα αγγεία. Έτσι, ο γιατρός μπορεί να έχει στα χέρια του μια λεπτομερή εικόνα των επικίνδυνων ζωνών της καρδιάς.

Οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε 40 ασθενείς που πρόσφατα είχαν υποστεί έμφραγμα. Η νέα τεχνική επέτρεψε τον εντοπισμό της αθηρωματικής πλάκας που είχε προκαλέσει τη θρόμβωση και το ισχαιμικό επεισόδιο στους 37 από αυτούς.

«Υποπτεύομαι πως δεν πρόκειται να προκαλέσουν τελικά έμφραγμα όλες οι πλάκες που ανιχνεύονται, όμως θα είναι χρήσιμο να εντοπίζουμε τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, οι οποίοι χρειάζονται επιθετική θεραπεία», σημειώνει ο Δρ Ντιούεκ. 

«Τα εμφράγματα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα ‘δολοφόνος’ στο δυτικό κόσμο. Δεν δίνουν καμία προειδοποίηση και η πρώτη φορά που οι άνθρωποι μαθαίνουν για την καρδιοπάθειά τους, είναι όταν υποστούν το έμφραγμα. Αν μπορέσουμε να θεραπεύσουμε και να σταθεροποιήσουμε τις αθηρωματικές πλάκες, τότε ίσως καταφέρουμε να αποτρέψουμε τα εμφράγματα και τους θανάτους», συμπληρώνει ο βρετανός επιστήμονας. 

Η θεραπεία θα μπορούσε να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με ασπιρίνη ή στατίνες, αλλαγές στον τρόπο ζωής, καθώς και εμφύτευση stent για την διάνοιξη των αποφραγμένων αρτηριών.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ