Εγκρίθηκε η κυκλοφορία νέου φαρμάκου για τον καρκίνο του μαστού στην Ευρώπη

159

20/11/2013

Την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) έλαβε το νέο φαρμακευτικό σκεύασμα ado-trastuzumab emtansine, για τη θεραπεία ασθενών με HER2-θετικό καρκίνο του μαστού τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό, σύμφωνα με ανακοίνωση της παρασκευάστριας εταιρείας Roche. 

Το σκεύασμα ενδείκνυται ειδικά για ασθενείς ως μονοθεραπεία σε ενήλικες με καρκίνο του μαστού τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό και οι οποίοι έχουν λάβει ήδη πρώτη θεραπεία ή υποτροπίασαν στους έξι μήνες μετά την αγωγή.

Η έγκριση του ado-trastuzumab emtansine, που προορίζεται για ενέσιμη χρήση, βασίστηκε σε επιστημονικές μελέτες που έδειξαν ότι οι ασθενείς που έκαναν θεραπεία είχαν κατά μέσο όρο έξι μήνες βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης σε σχέση με ασθενείς που είχαν κάνει αγωγή με lapatinib και capecitabine. Επίσης, παρατηρήθηκαν λιγότερες παρενέργειες κατά τη διάρκεια της θεραείας, καθώς ο μηχανισμός στοχευμένης δράσης του φαρμάκου επιτρέπει την διοχέτευση του χημειοθεραπευτικού παράγοντα κατευθείαν στα καρκινικά κύτταρα, κάτι που περιορίζει τις βλαπτικές συνέπειες στους υγιείς ιστούς. 

Στην Eυρώπη τουλάχιστον 70.000 νέοι ασθενείς διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του μαστού τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό. Ένας στους πέντε ασθενείς παρουσιάζει τον τύπο HER2-θετικό της νόσου.

«Η έγκριση του ado-trastuzumab emtansine στην ΕΕ είναι σημαντική καθώς όπως δείχνουν κλινικές έρευνες, αυτός ο τύπος φαρμάκων με στοχευμένη θεραπεία προσφέρει σαφή οφέλη στους ασθενείς με καρκίνο του μαστού HER-2 θετικό σε προχωρημένο στάδιο», υπογραμμίζει ο Δρ Χαλ Μπάρον, αρχίατρος και διευθυντής παγκόσμιας ανάπτυξης προϊόντων της Roche.

ΠΗΓΗ:in.gr