Διημερίδα για την κοινωνική προσφορά στη Θεσσαλονίκη

136

27/11/2013

Με σκοπό την ανάδειξη της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού η ΧΑΝΘ σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, διοργανώνει διημερίδα με τίτλο «Χαρίζω απλόχερα, νιώθω θετικά».

Συγκεκριμένα, η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, στο θέατρο Αυλαία και στο κεντρικό κτίριό της.
Σκοπός είναι ο προσδιορισμός των δράσεων κοινωνικής προσφοράς που επιδιώκει να αναπτύξει η ΧΑΝΘ, αλλά και η δημιουργία μιας πλατφόρμας διαλόγου με φορείς, οργανώσεις και ομάδες της πόλης, η δραστηριότητα των οποίων συνδέεται με τον εθελοντισμό και την προσφορά προς το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Διαρκές μέλημα της ΧΑΝΘ είναι να ενθαρρύνει τα μέλη της και το δυναμικό της πόλης -με έμφαση στους νέους- ώστε να δείξουν ενδιαφέρον σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, να καλλιεργήσει μια υπεύθυνη στάση για τον εθελοντισμό και να συμβάλει στη διαμόρφωση πλαισίου για κοινές δράσεις με άλλους κοινωνικούς φορείς.
Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, πρώτη ημέρα της διημερίδας, οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 12 το μεσημέρι στο Θέατρο Αυλαία, με κεντρική ομιλία από τον Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Χαρίδημο Τσούκα, με θέμα «Η ηθική της ευθύνης στην Ελλάδα της χρεοκοπίας».
Στη συνέχεια της εκδήλωσης στο κτίριο ΧΑΝΘ, πέντε ομάδες εργασίας θα αναπτύξουν παραμέτρους στις εξής θεματικές ενότητες: Άνεργοι, Οικογένεια – Παιδί, Άποροι – Άστεγοι, Φυσικό Περιβάλλον και Πολιτισμός.
Οι εργασίες της πρώτης ημέρας θα ολοκληρωθούν με την Ολομέλεια, στην οποία θα γίνει η σύνοψη των συζητήσεων, ιδεών, προβληματισμού των ομάδων εργασίας.
Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, οι εθελοντές της ΧΑΝΘ καθώς και μέλη από τις εθελοντικές οργανώσεις που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση, θα πραγματοποιήσουν εθελοντική δράση κοινωνικής προσφοράς στην πόλη.
Με τη συμμετοχή των μελών και των εθελοντών της ΧΑΝΘ, εκπρόσωπων μη κυβερνητικών και εθελοντικών οργανώσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και άλλων φορέων της Θεσσαλονίκης, και με τη δυναμική παρουσία των νέων της πόλης, το ενδιαφέρον των οποίων φιλοδοξεί να προσελκύσει η θεματική της εκδήλωσης, στόχος είναι οι εργασίες της διημερίδας να αποτελέσουν ένα πεδίο ανταλλαγής απόψεων, θέσεων και δημιουργίας προοπτικών για την ανάπτυξη νέων δράσεων και συνεργασιών στον τομέα του εθελοντισμού και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Η οργάνωση

Η Χ.Α.Ν. (YMCA), διεθνής οργάνωση νεολαίας που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1844, προσφέρει σήμερα τις υπηρεσίες της σε περισσότερες από 125 χώρες και διαθέτει 45 εκατομμύρια μέλη. Η Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης λειτουργεί ως Σωματείο κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό και διοικείται από 24μελές συμβούλιο εθελοντών, που εκλέγεται από τα 1000 και πλέον τακτικά μέλη της.

Στα 93 χρόνια λειτουργίας, η ΧΑΝΘ έχει να παρουσιάσει ένα εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό έργο που αποσκοπεί, κυρίως, στην ενδυνάμωση του κοινωνικού συνόλου με έμφαση στους νέους, με προγράμματα και δράσεις αθλητισμού, κατασκηνώσεις, δραστηριότητες φυσικής ευεξίας, επιμορφωτικές δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς σε ευπαθείς ή ειδικές ομάδες πληθυσμού ή σε ομάδες που βρίσκονται σε ειδικές συνθήκες διαβίωσης.