Δεν θα γίνουν θαλάσσια καταφύγια στην Ανταρκτική

117

2/11/2013

Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στην Ανταρκτική, στο πλαίσιο διεθνούς Συνόδου Κορυφής, εξαιτίας της εναντίωσης της Ρωσίας και της Κίνας, ανακοίνωσαν σήμερα μη κυβερνητικές οργανώσεις και διπλωματικές πηγές στο Χόμπαρτ της Αυστραλίας.

Τα μέλη της Σύμβασης για τη διατήρηση της θαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας της Ανταρκτικής (24 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση) συνήλθαν αυτήν την εβδομάδα στο Χόμπαρτ, νησί της Τασμανίας, σε μία τρίτη προσπάθεια από το 2012, που στέφθηκε και αυτή από αποτυχία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νέα Ζηλανδία πρότειναν την προστασία μίας τεράστιας θαλάσσιας ζώνης έκτασης 1,25 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Θάλασσα Ρος. Η Γαλλία, η Αυστραλία και η Γερμανία πρότειναν από την πλευρά τους τη δημιουργία επτά προστατευμένων ζωνών στην ανατολική πλευρά της Ανταρκτικής, προς την πλευρά του Ινδικού Ωκεανού, σε έκταση 1,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα σχέδια απορρίφθηκαν από τη Ρωσία και την Κίνα. Οποιαδήποτε απόφαση έπρεπε να εγκριθεί ομοφώνως.

«Η διεθνής κοινότητα συνήλθε στο Χόμπαρτ για να προστατεύσει τις σημαντικές ζώνες του Ανταρκτικού Ωκεανού – ενός από τα τελευταία οικοσυστήματα του πλανήτη που δεν έχουν παραβιασθεί- και η Ρωσία επέλεξε να προβάλει εμπόδια», δήλωσε ο Τζόσουα Ράιχερτ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της αμερικανικής οργάνωσης προστασίας του περιβάλλοντος Pew Charitable Trusts, ένας εκπρόσωπος της οποίας συμμετείχε στις συνομιλίες. Άλλος εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κίνα δεν ήταν αντίθετη με την αμερικανική πρόταση, αλλά εναντιώθηκε στο αυστραλο-ευρωπαϊκό σχέδιο.

«Οι συνομιλίες απέτυχαν. Η Ρωσία και η Κίνα ζητούσαν διευκρινίσεις, περισσότερο χρόνο. Είναι πολύ απογοητευτικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Τα νερά του Ωκεανού της Αυστραλίας, που περιβάλλουν την Ανταρκτική, φιλοξενούν εξαιρετικής σημασίας οικοσυστήματα, μεγάλο μέρος των οποίων προστατεύεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά που πλέον απειλούνται από τις αλιευτικές δραστηριότητες.