Γενετικό τεστ προβλέπει την επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη

110

5/11/2013

Ενθαρρυντικά είναι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από κλινική δοκιμή νέου γενετικού τεστ για τον καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο της Μ. Βρετανίας, στο Λίβερπουλ. 

Το τεστ μπορεί να προβλέψει την επιθετικότητα του καρκινικού όγκου, άρα να βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίσουν για την χειρουργική ή όχι αντιμετώπισή του και μελλοντικά αναμένεται να συμβάλλει στην καλύτερη αξιολόγηση των ασθενών και την μείωση των περιττών χειρουργικών επεμβάσεων. 

Το γενετικό τεστ έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Myriad Genetics με το σκεπτικό ότι «χρειαζόμαστε ένα καλύτερο τεστ από τα υπάρχοντα, επειδή κάνουμε περιττές θεραπείες σε πολλούς άνδρες. Οι περισσότεροι θα ζήσουν με τον καρκίνο του προστάτη μέχρι να πεθάνουν, αλλά δεν θα πεθάνουν από αυτόν. Πρέπει να διακρίνουμε ανάμεσα στις επιθετικές μορφές της ασθένειας και σε εκείνες που απλώς χρειάζονται παρακολούθηση», όπως εξηγεί ο Δρ Νταν Μπέρνι του Πανεπιστημίου «Queen Mary» του Λονδίνου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. 

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στους άνδρες, που μπορεί να αποβεί θανατηφόρος αν είναι μεταστατικός. Όμως συνήθως η εξέλιξή του είναι αργή, οπότε είναι δυνατό ο ασθενής να ζήσει με τον όγκο για πολλά χρόνια, χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας. Η απόφαση για την αφαίρεση ή όχι του καρκινικού όγκου βασίζεται μέχρι σήμερα στα αποτελέσματα της βιοψίας. 

Το νέο διαγνωστικό τεστ εξετάζει πόσο ενεργά είναι 31 γονίδια που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, καθώς ελέγχουν τη διαίρεση των κυττάρων. Όσο πιο ενεργά είναι, τόσο ο όγκος είναι πιο επιθετικός. Η πληροφορία αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα βοηθήσει σημαντικά τις αποφάσεις των γιατρών για το αν ο αδένας του προστάτη θα πρέπει να αφαιρεθεί ή όχι.

«Θα περάσουν όμως χρόνια», σύμφωνα με τον Δρ Μπέρνι, «έως ότου διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του τεστ, ώστε αυτό να αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως στην κλινική πρακτική».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ