Αύξηση των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα καταγράφεται στα δημόσια νοσοκομεία

107

11/11/2013

Επτά χιλιάδες θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα, αποτελώντας την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες, ενώ ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για τις γυναίκες. Όλα τα νεώτερα δεδομένα και οι στρατηγικές διαχείρισης της νόσου θα συζητηθούν στο συνέδριο Θωρακοχειρουργικής Ογκολογίας που διοργανώνει η Θωρακοχειρουργική Κλινική του «Θεαγενείου» Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στις 16 Νοεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, ο καρκίνος του πνεύμονα σύντομα θα καταστεί επίσης πρώτη αιτία θανάτου των γυναικών, ξεπερνώντας και τον καρκίνο του μαστού. Εξάλλου, η αναλογία ανδρών γυναικών που προσέρχονται με καρκίνο του πνεύμονα στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο τείνει να εξισωθεί.

Όπως επισημαίνει η διοικήτρια του «Θεαγενείου» Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή «η προσέλευση των περιστατικών στις κλινικές των Δημοσίων Νοσοκομείων είναι ιδιαίτερα αυξημένη τον τελευταίο χρόνο, πιθανότατα και λόγω της οικονομικής ύφεσης. Τα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα έχουν αυξηθεί κατά 25%-30%. Με δεδομένα τη συσχέτιση του καρκίνου του πνεύμονα με το κάπνισμα και τα χαμηλά ποσοστά συνολικής πενταετούς επιβίωσης, η καλύτερη πολιτική ενάντια στη νόσο είναι η πρόληψη με ενίσχυση του αντικαπνιστικού αγώνα σε όλα τα επίπεδα».

Οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα είναι το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έκθεση σε ακτινοβολία, η επαγγελματική έκθεση σε αμίαντο, αρσενικό, χρώμιο, ραδόνιο, νικέλιο, προϊόντα καύσης του άνθρακα, πίσσες και ορυκτέλαια, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες και η κληρονομικότητα. 

Η σταθερά ανοδική πορεία του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα, συμπορεύεται με τα υψηλά ποσοστά καπνιστών, καθιστώντας τη νόσο μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας με ενδημικές διαστάσεις. Το 15% περίπου των καπνιστών πρόκειται να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα. 

Τα δεδομένα για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, αφού η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε κατανάλωση καπνού στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Πολωνία και η χώρα με τη μεγαλύτερη επίπτωση καρκίνου του πνεύμονα σε ηλικίες κάτω των 45 ετών. Κατά συνέπεια, όλοι οι καπνιστές πρέπει να κάνουν περιοδικό έλεγχο με ακτινογραφία θώρακα μετά τα 40 έτη, ενώ οι νομισματοειδείς σκιάσεις των πνευμόνων θα πρέπει να υπόκεινται σε επιθετική διερεύνηση, εγκαταλείποντας την «πολιτική» της αναμονής και περιοδικής παρακολούθησης του όζου με αξονική τομογραφία θώρακα.

Ο Δρ Νικόλαος Μπαρμπετάκης, χειρουργός Θώρακος και υπεύθυνος της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του «Θεαγενείου» Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι «η πενταετής επιβίωση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα δεν υπερβαίνει το 10%. Από τους ασθενείς που θα υποβληθούν σε ριζική εκτομή, μόνο το 30% θα επιζήσουν μέχρι την πενταετία χωρίς εμφάνιση υποτροπής της νόσου. Οι ασθενείς που θα επιζήσουν επί μακρόν μετά την πρώτη θεραπευτική εκτομή έχουν σημαντική πιθανότητα (15%) ανάπτυξης και δεύτερου πρωτοπαθούς νεοπλάσματος γεγονός που επιβάλλει τη συστηματική παρακολούθησή τους για πολλά χρόνια». 

Στα πλαίσια του συνεδρίου Θωρακοχειρουργικής Ογκολογίας θα συζητηθούν όλα τα νεώτερα δεδομένα και οι στρατηγικές διαχείρισης της νόσου, ενώ έμφαση θα δοθεί στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές, στις στοχεύουσες ογκολογικές θεραπείες αλλά και στα νεώτερα δεδομένα στην ακτινοθεραπεία.

ΠΗΓΗ:in.gr