Ανησυχητική αύξηση των αισθητικών επεμβάσεων στα γυναικεία γεννητικά όργανα

107

15/11/2013

Πενταπλασιάστηκε η ζήτηση για επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής στα γυναικεία γεννητικά όργανα σε μια δεκαετία στη Μ. Βρετανία, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS)της χώρας. 

Η έρευνα της Δρ Σάρα Κρέιτον, μέλους της Επιτροπής Ηθικής του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων διαπίστωσε ότι οι περισσότερες γυναίκες καταφεύγουν σε χειρουργικές επεμβάσεις προκειμένου να αποκτήσουν «ιδανικά γεννητικά όργανα», ενώ ουσιαστικά δεν το έχουν ανάγκη. Μάλιστα, οι περισσότερες εξ αυτών των γυναικών πραγματοποίησαν την επέμβαση «υπό την πίεση» της απόκτησης «τέλειων γεννητικών οργάνων» όπως αυτά που είχαν δει σε πορνογραφικό υλικό. 

Η Δρ Κρέιτον εξηγεί ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περισσότερες από 2.000 τέτοιες επεμβάσεις στη Μ. Βρετανία, με την κάλυψη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και «αυτή δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, σε σχέση με τις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα και για τις οποίες δεν υπάρχει υποχρέωση να τηρείται αρχείο δεδομένων», σημειώνει.

«Ζητούν να υποβληθούν σε μία επέμβαση που είναι μη αναστρέψιμη και για την οποία δεν γνωρίζουμε τους πιθανούς μακροπρόθεσμους κινδύνους», τονίζει με έμφαση. 

Σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται επί του θέματος στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Obstetrics and Gynaecology, αναφέρεται ότι η Δρ Κρέιτον και οι συνεργάτες της από το Ινστιτούτο «Elizabeth Garrett Anderson» εστίασαν στις περιπτώσεις 33 γυναικών που είχαν καταφύγει σε πλαστικό χειρουργό για αισθητική επέμβαση στα εξωτερικά γεννητικά τους όργανα. Ανάμεσά τους ήταν και 8 μαθήτριες, μια εκ των οποίων μόλις 11 ετών. 

Οι υποψήφιες εξετάστηκαν από γυναικολόγο ο οποίος συνέκρινε τα γεννητικά τους όργανα με εκείνα που θεωρούνται φυσιολογικών διαστάσεων. Ο θεράπων ιατρός διαπίστωσε ότι όλες ήθελαν να υποβληθούν σε αισθητική επέμβαση ενώ είχαν φυσιολογικά γεννητικά όργανα και μόνο τρεις ήταν κατάλληλες υποψήφιες λόγω σημαντικής ασυμμετρίας. 

Ωστόσο, 12 από τις γυναίκες εκείνες των οποίων το αίτημα για πλαστική επέμβαση απορρίφθηκε (40%), εξακολουθούσαν να θέλουν να την κάνουν και αναζήτησαν άλλους τρόπους. Έντεκα γυναίκες δέχτηκαν να παραπεμφθούν σε ψυχολόγο, ενώ μία παραπέμφθηκε σε ψυχίατρο. Είκοσι γυναίκες (60%), απάντησαν ότι ήθελαν να στενέψουν τον κόλπο τους για να βελτιώσουν την εμφάνισή του.

Από τις 27 γυναίκες που ήταν σε θέση να απαντήσουν πότε άρχισαν να μην είναι ευχαριστημένες από την εμφάνιση των γεννητικών τους οργάνων, οι 15 απάντησαν ότι ήταν σε ηλικία μικρότερη των 15 ετών, ενώ 12 σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι λόγοι που επικαλέστηκαν ήταν η πιο ολοκληρωμένη αντίληψη των γεννητικών τους οργάνων, η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων με θέμα τις πλαστικές επεμβάσεις αυτού του τύπου, σχόλια από κάποιον ερωτικό τους σύντροφο και οργανική δυσανεξία.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ