Ανακαλύφθηκε γονιδιακή μετάλλαξη που προάγει την υπερκατανάλωση αλκοόλ

132

27/11/2013

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν γονίδιο το οποίο προάγει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, όταν είναι δυσλειτουργικό, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Αν και η ανακάλυψη του γονιδίου έγινε σε πειραματόζωα, οι ερευνητές από το Κολέγιο Ιμπέριαλ του Λονδίνου και τα Πανεπιστημία του Λονδίνου, του Νιουκάστλ, του Σάσεξ και του Νταντί, έχουν κάθε λόγο να ποστεύουν ότι η μετάλλαξη του ενδεχομένως να καθιστά και τους ανθρώπους επιρρεπείς στην κατάχρηση του αλκοόλ.

Αν και στο παρελθόν αρκετά γονίδια έχουν συσχετιστεί με τον αλκοολισμό, οι βρετανοί επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ Χάουαρντ Τόμας, είναι οι πρώτοι που ανακαλύπτουν μια άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα σε μια γονιδιακή μετάλλαξη και τον εθισμό στο αλκοόλ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν τα πειραματόζωα ήταν φορείς της φυσιολογικής εκδοχής του γονιδίου Gabrb 1 δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για το αλκοόλ. Αντιθέτως, όταν ήταν φορείς της μεταλλαγμένης εκδοχής του, είχαν μια έντονη τάση κατανάλωσης αλκοόλ, με αποτέλεσμα αυτό να αναλογεί στο 85% των υγρών που έπιναν.

Το γονίδιο Gabrb 1 παίζει ρόλο στη ρύθμιση της χημικής λειτουργίας του εγκεφάλου, ιδίως στον επικλινή πυρήνα, περιοχή που ελέγχει τα ευχάριστα συναισθήματα και την ανταμοιβή. Η μετάλλαξή του επιδρά σε ένα πρωτεϊνικό υποδοχέα στις συνάψεις των εγκεφαλικών κυττάρων, εκεί δηλαδή όπου τα νευρικά κύτταρα επικοινωνούν μεταξύ τους. Η μετάλλαξη αλλάζει τη δράση του νευροδιαβιβαστή GABA, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να αποζητά όλο και περισσότερη ικανοποίηση από την κατανάλωση του αλκοόλ.

«Είναι εκπληκτικό πως μία μικρή μόνο παραλλαγή ενός γονιδίου στον γενετικό κώδικα είναι δυνατό να έχει τόσο καταλυτικές συνέπειες σε πολύπλοκες συμπεριφορές, όπως η κατανάλωση αλκοόλ», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες που συνεχίζουν τις έρευνές τους για να διαπιστώσουν κατά πόσο το συγκεκριμένο γονίδιο έχει την ίδια επίδραση και στους ανθρώπους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, η κατανάλωση αλκοόλ από τους ανθρώπους επηρεάζεται περισσότερο από περιβαλλοντικούς παράγοντες, σε σχέση με τους γενετικούς. Όμως, ο Δρ Κουέντιν Άνστι σχολιάζει ότι η ανακάλυψη του ρόλου του συγκεκριμένου γονιδίου μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες φαρμακευτικές θεραπείες του αλκοολισμού στο μέλλον.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ